Hoe duurzaam beleggen mis, maar ook goed kan gaan

Hoe duurzaam beleggen mis, maar ook goed kan gaan

OPP-GH-181

Steeds meer beleggers zien de urgentie van de klimaat- en vluchtelingencrisis en willen met hun investeringen bijdragen aan een groenere en socialere wereld. Banken en beleggingsondernemingen springen hierop in door duurzame beleggingsproducten aan te bieden. Die vinden gretig aftrek. In de Tijd lezen we bijvoorbeeld dat in België voor 16,8 miljard euro in donkergroene fondsen belegd wordt, goed voor 7 procent van het vermogen van Belgen in fondsen. 

Duurzaam niet altijd duurzaam 

Dat lezen we in de Great Green Investment Investigation, een onderzoek in totaal 838 Europese duurzame beleggingsfondsen, dat De Tijd voerde met de Nederlandse nieuwscollectieven Investico en Follow The Money en verschillende andere Europese media. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 388 fondsen, 46% in totaal, het allesbehalve nauw nemen met het duurzame karakter. Onder de noemer duurzaam beleggen investeren ze € 8,5 miljard in bedrijven uit de fossiele industrie of de luchtvaart. Dat is toch niet waar je vanuit gaat als belegger die iets goed wil doen voor de wereld?

Te vrijblijvende definitie

Blijft de vraag: hoe is het mogelijk dat je "duurzaam" belegd geld niet per se belegd wordt in duurzame projecten? Het blijkt dat niet hard gedefinieerd is waaraan een duurzame belegging precies moet voldoen. En helaas nodigt dat enkele partijen uit om daarvan te ‘profiteren’. Door een duurzame boodschap te verpakken in een vervuilende belegging. Wel een zure constatering voor die beleggers die er naar aanleiding van dit onderzoek achter komen dat ze tegen hun goede bedoelingen in helaas niet goed bezig zijn geweest.

Aanpak Oikocredit

Reden te meer voor Oikocredit om heel transparant te zijn over onze beleggingen en de partners waar wij mee samenwerken. En er streng op toe te zien dat onze financiële partners die in de 55 landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië verantwoordelijk zijn voor het toekennen van microfinanciering en financiering van duurzame projecten, wel handelen conform onze doelstellingen en waarden en normen.

Impact beleggen

Wij nemen iedere partner uitgebreid onder de loep, niet alleen als we een overeenkomst aangaan, maar gedurende de hele periode van samenwerken. Vooraf beoordelen we iedere investering kritisch en we volgen de resultaten nauwgezet op. Zo durven we met een gerust hard te zeggen dat onze investeringen wel terechtkomen bij mensen die het ’t hardst nodig hebben en bij duurzame projecten waar de wereld echt beter van wordt. Bij ons belegt u met impact. Meer daarover leest u in ons Impact Rapport.

Lees hier meer over beleggen bij Oikocredit >

Labels
OC België Onze aanpak

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2022

december

november

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari