Vereniging

Oikocredit België vzw is de ondersteunende vereniging voor Oikocredit in België. De vzw wordt voornamelijk door vrijwilligers gedragen en vestigt op lokaal niveau de aandacht op de visie en missie van Oikocredit.

Het werk wordt verdeeld tussen de vzw en het kantoor van Oikocredit Internationaal in België. Het personeel van het kantoor beheert de de investeringen. De vzw wil mensen bewust maken van duurzame ontwikkeling en biedt ook mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. De vzw is verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de Belgische investeerders in de internationale coöperatie Oikocredit. De vereniging bevordert de dialoog tussen de investeerdersgemeenschap en de partnerorganisaties in het Zuiden.

De ondersteunende vereniging richt zich op:

  • luisteren naar de zorgen en meningen van haar leden en deze belangen vertegenwoordigen op internationaal niveau
  • ervoor zorgen dat de internationale coöperatie haar missie en goed bestuur blijft nastreven
  • samen met het kantoor van Oikocredit in België de bekendmaking van Oikocredit verbeteren
  • sensibiliseren over de nood aan duurzame, sociale investeringen

Oikocredit hecht veel waarde aan transparantie en democratische medezeggenschap. Als lid van de ondersteunende vereniging kunt u deelnemen aan de jaarlijkse algemene vergadering van de vzw en uw zorgen kenbaar maken aan het bestuur. Als direct lid van Oikocredit Internationaal vertegenwoordigt de vzw deze meningen op internationaal niveau. Dit stelt de Belgische leden van de vereniging in staat om actief deel te nemen aan de koers en ontwikkeling van Oikocredit.

Je maakt als lid van de vzw deel uit van een regionaal netwerk van mensen die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid, duurzame ontwikkeling en ethisch investeren. De vereniging organiseert evenementen om uitwisseling te bevorderen en werkt ook samen met gelijkgestemde organisaties. 

Lees hier hoe jij ook kan meedoen 

Aarzel niet om contact op te nemen met de vereniging als je vragen of verzoeken hebt.

Personeel:

Febe Boulanger

Coördinator

Mijn interesse in globale ongelijkheid startte tijdens mijn studies koloniale geschiedenis, waar ik leerde over hoe historische... Lees meer

Mijn interesse in globale ongelijkheid startte tijdens mijn studies koloniale geschiedenis, waar ik leerde over hoe historische machtsstructuren onze wereld hebben veranderd. Met de ambitie om aan de slag te gaan binnen de internationale solidariteit, studeerde ik in 2021 Cultural Anthropology and Development Studies bij. Vooral het thema landbouw en voedselzekerheid spreken me enorm aan, en ik heb sinds mijn studies veel kunnen bijleren over landbouw in Azië, Afrika en Latijns-Amerika via stages en een wereldreis. Als jonge vrouw ben ik dan ook extra gemotiveerd om mensen te inspireren zich te engageren voor een eerlijke wereld.

Bestuurders:

Frederick De Gryse

Voorzitter

Toegegeven, impact is een modewoord geworden. Toch is het dat wat mij drijft, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn twintig jaar... Lees meer

Toegegeven, impact is een modewoord geworden. Toch is het dat wat mij drijft, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn twintig jaar ervaring in de bankensector heb ik altijd sociaal en internationaal ingekleurd. In 2019 deed ik de overstap van Triodos Bank naar Vincent de Paul Belgium om er als directeur een actuelere koers uit te tekenen voor het Belgische netwerk van 300 plaatselijke verenigingen van vrijwilligers tegen armoede. 
Mijn vrije tijd ging altijd al op aan engagementen in instellingen voor microfinanciering en onderwijs in het zuiden. Zelfs aan een eigen micro-fonds voor sociaal-ecologische opvoeding in India en Congo. 
Bij Oikocredit wordt de puzzel compleet: organisatie, financiële expertise en sociale bewogenheid in een internationale context. Mensen met elkaar verbinden, over de continenten heen.  

Bert Kuypers

Ondervoorzitter

Business strategy, general management, herstructurering van bedrijven, financieel en IT management. Momenteel managing partner van ARCH... Lees meer

Business strategy, general management, herstructurering van bedrijven, financieel en IT management. Momenteel managing partner van ARCH International (adviesbureau). Lid van de KMO Adviesraad van UNIZO. 

Philip Machiels

Bestuurslid

52 jaar – bisschoppelijk gedelegeerde patrimonium en financiën voor bisdom Gent. Ik ben gehuwd en heb 2 ‘bijna’ volwassen zonen. Limburger... Lees meer

52 jaar – bisschoppelijk gedelegeerde patrimonium en financiën voor bisdom Gent. Ik ben gehuwd en heb 2 ‘bijna’ volwassen zonen. Limburger van oorsprong, maar al een tijdje woonachtig in de provincie Antwerpen en het bisdom Gent.Vanuit mijn opleiding en huidige functie is maatschappelijk en sociaal betrokken zijn een evidentie. Net als onze paus al herhaaldelijk heeft verkondigd, versterkt door de Belgische Bisschoppenconferentie, is een faire, sociale maatschappij met oog voor de ecologie, een waarde waar ik mij persoonlijk in kan vinden. Een waarde die ik ook kan terugvinden in de werking van Oikocredit België.Hiervan vertrekkend, aangevuld met een jarenlange diverse bancaire loopbaan, zou ik een meerwaarde willen betekenen in de verdere uitbouw van Oikocredit België.

Pierre Schmit

Bestuurslid

Na een aantal functies te hebben bekleed als beheerscontroleur en nadien als financiële directeur in verschillende ondernemingen, waaronder... Lees meer

Na een aantal functies te hebben bekleed als beheerscontroleur en nadien als financiële directeur in verschillende ondernemingen, waaronder Triodos bank, ben ik sinds oktober 2019 Administratieve en financiële verantwoordelijke bij de NGO Louvain Coopération.Ik voel mij al jaren aangesproken door de onrechtvaardigheid teweeggebracht door de huidige werking van de economie. Daarom investeer ik in, en zet ik mij in voor, organisaties met een sociale impact, o.m. Rotary maar ook een aantal coöperaties die actief zijn in de sector van de hernieuwbare energie.

Eric de Smet

Bestuurslid

Neuroloog - Geestelijke gezondheid in het globale Zuiden

Diederik Janssens

Bestuurslid

Mijn engagement als bestuurder van Oikocredit vloeit voort uit een jarenlange interesse in duurzaam en sociaal handelen, ondernemen en... Lees meer

Mijn engagement als bestuurder van Oikocredit vloeit voort uit een jarenlange interesse in duurzaam en sociaal handelen, ondernemen en investeren. Ik begon mijn loopbaan in de BBL (bank, nu ING) binnen de sector van kredietverstrekking. Een tussenstap op een bedrijfsrevisorenkantoor bracht me naar de ondernemerswereld waar ik mijn 'bedrijfservaring' op vlak van financieel beleidsvoering verder kon ontwikkelen en beoefenen. De sprong naar Hefboom CV (en vzw) gaf me nadien de mogelijkheid om deze ervaring in het veld van de sociale economie in te zetten. Ik raakte er vertrouwd en geboeid door de coöperatieve gedachte en het verkennen van nieuwe economische paradigma's. Via het coördinatorschap van Welzijnsschakels raakte ik intenser en persoonlijker betrokken in de strijd tegen armoede en uitsluiting. Inmiddels werk ik zeven jaar bij Broederlijk Delen als financieel verantwoordelijke, waarbij ik sterk betrokken ben bij de financiering van partners in het globale Zuiden via donorship. Centraal in het handelen van Broederlijk Delen staat het ijveren naar een systeemverandering, heel specifiek via het zoeken naar een nieuw economisch paradigma dat duurzaam en sociaal verbindt.
Ik vind het interessant om bij Oikocredit die internationale dimensie verder kunnen te beoefenen via instrumenten die sterker gericht zijn op autonomie van de gemeenschappen, organisaties en bevolkingsgroepen in het realiseren van hun eigen aspiraties. Oikocredit België vzw treedt op als verbindingsorganisatie tussen de brede achterban van investeerders in België met het investeringsbeleid van Oikocredit Internationaal. Naast de techniciteit van deze activiteit, voel ik me juist ook aangesproken door dat specifieke bewegingsperspectief dat ik vanuit een bestuursfunctie mee kan ondersteunen en inhoud geven.