Microkrediet? Microfinanciering? Inclusieve financiering?

Microkrediet voor dummies: de terminologie uitgelegd

Microkrediet. Een begrip waar bijna iedereen wel eens van gehoord heeft. Toch vergissen mensen zich ook vaak wanneer ze het hebben over microkrediet. En dat heeft alles te maken met wat microkrediet nu precies is en inhoudt. Want vaak bedoelen mensen eigenlijk microfinanciering of inclusieve financiering, wanneer ze spreken over microkrediet. Is inclusieve financiering, microfinanciering en microkrediet dan niet precies hetzelfde? Nee, want hoewel de termen nauw met elkaar verbonden zijn, zijn er verschillen.

1. Microkrediet

Laten we beginnen met de meest bekende term van deze drie: microkrediet. Dit zijn kleine leningen, van maximaal enkele honderden euro’s. Het zijn voornamelijk kleinschalige (en meestal vrouwelijke) ondernemers in arme landen die microkrediet ontvangen.

Lees meer over waarom vooral vrouwen microkrediet ontvangen

Deze ondernemers komen vaak niet in aanmerking voor een lening bij reguliere financiële instellingen, zoals banken. Doordat zij geen onderpand hebben bijvoorbeeld, zoals een eigen huis. Ook is er meestal geen (vast) inkomen. Met microkrediet kunnen ondernemers tóch een eigen bedrijfje opstarten.

2. Microfinanciering

De meeste verwarring is er misschien wel over het gebruik van de begrippen ‘microkrediet’ en ‘microfinanciering’. Begrijpelijk ook, want naast dat de woorden op elkaar lijken zijn er ook zeker raakvlakken. Microfinanciering is het aanbod van financiële basisdiensten. En microkrediet, dat is een financiële basisdienst. Maar microfinanciering is meer dan alleen microkrediet. Naast microkrediet gaat het hierbij ook om (ziektekosten)verzekering of het openen van een bank- en spaarrekening, bijvoorbeeld.

FIN-CI-23

3. Inclusieve financiering

Inclusieve financiering is het overkoepelende begrip van microfinanciering en daarmee dus ook van microkrediet. Doel is dat arme mensen toegang krijgen tot het financiële systeem. Inclusieve financiering is er voor zowel kleinschalige ondernemers als voor het midden- en kleinbedrijf. Het doel van inclusieve financiering is, naast het verbeteren van de levensstandaard van ondernemers en hun gezinnen, het stimuleren van de economie en bedrijfsactiviteiten van kmo's.

microkrediet voor dummies - incl finance

Microkrediet is dus onderdeel van microfinanciering, wat weer onderdeel is van het overkoepelende begrip inclusieve financiering. 

Lees hier enkele verhalen uit het veld