8 maart, internationale vrouwendag: Jennifer Toussou in de kijker

8 maart, internationale vrouwendag: Jennifer Toussou in de kijker

FIN-CI-23.jpg

Wereldwijd staat 8 maart in het teken van de rechten van vrouwen. Helaas vormt genderongelijkheid ook op het gebied van armoedebestrijding nog steeds een groot obstakel. Uit onderzoek blijkt dat armoede in Afrika, Azië en Latijns-Amerika vooral vrouwen treft. Het is dan ook niet voor niets dat van alle microkrediet via Oikocredits partners 87 procent naar een vrouw gaat.

Vrouwen en microkrediet

Met een microkrediet kunnen vrouwen hun eigen onderneming opbouwen en hebben ze de mogelijkheid hun gezin te onderhouden en hun leven in eigen handen te nemen. Ook de 29-jarige Jennifer Toussou uit Ivoorkust heeft dankzij een microkrediet haar eigen onderneming kunnen laten groeien. 

FIN-CI-23

Jennifer heeft een winkel op de markt van Djè Konan in Abidjan. Zes jaar geleden begon ze haar zaak als straatverkoopster. Na drie jaar wilde ze groeien en ging ze op zoek naar werkkapitaal. In 2018 werd ze klant bij Fin'Elle met een lening van XAF 1,5 miljoen (bijna € 2.300). Jennifer verkoopt in haar winkel nu horloges, accessoires, kleding, koffers, lingerie en schoenen.

FIN-CI-25

Zoals de naam aangeeft, richt Oikocredit-partner Fin’Elle zich op de empowerment van voornamelijk vrouwelijke ondernemers, door microfinanciering te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen. Naast het verstrekken van microkrediet, biedt Fin’Elle haar klanten ook technische ondersteuning en leert ze vrouwen hun eigen financiën te beheren.  

De impact van microkrediet

Vaak hebben vrouwen die in armoede leven geen onderwijs gevolgd en hebben ze geen eigen onderpand, zoals een huis. Dit hebben ze meestal nodig om een lening te krijgen. Microkrediet kan ervoor zorgen dat vrouwen wel zelf hun geld kunnen verdienen, met als resultaat dat ze een betere positie hebben in de maatschappij. 

Dankzij het werkkapitaal via de lening groeide Jennifers zaak snel. Ze had ook de middelen om grond te kopen en voor haar familie een huis met een kippenhok te bouwen. Ze is niet getrouwd en heeft geen kinderen.

FIN-CI-21

Jennifer heeft twee werknemers en haar winkel is zeven dagen per week open, haar moeder helpt ook in de winkel. Jennifer heeft ondertussen haar tweede lening bij Fin’Elle voor XAF 8 miljoen (ruim € 12.000). Jennifer zegt: "Dankzij de leningen kan ik veel meer verschillende activiteiten ondernemen. Ik heb mijn zaak laten groeien en mijn leven is veranderd."

« terug

Archief > 2022

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari