Onze partner Ecookim laat je smullen van Fairtrade chocolade

Onze partner Ecookim laat je smullen van Fairtrade chocolade

ECOO-CI-35

ECOO-CI-05Benjamin Koffi Yao is cacaoteler in Ivoorkust. Hij is getrouwd en heeft vijf kinderen, waarvan de oudste vier ondertussen naar school gaan. Eigenlijk is Benjamin al bijna zijn hele leven cacaoboer, want hij is zelf nooit naar school geweest. In totaal heeft hij drie hectare grond, waarvan er één hectare gebruikt wordt voor het verbouwen van cacao. In 2014 werd Benjamin lid van Oikocreditpartner Entreprise Coopérative Kimbe (Ecookim), waardoor hij de impact van Fairtrade ontdekte.

Oikocredit en Fairtrade

Ecookim is een fairtradecoöperatie en vertegenwoordigt cacaoboeren in verschillende delen in Ivoorkust. Zij zorgen er voor dat kleine cacaoboeren een groter deel van de winst ontvangen, door cacao rechtstreeks op de internationale cacaomarkten te verkopen. Oikocredit werkt graag samen met partners als fairtradecoöperatie Ecookim, die zich inzetten voor fair trade. Want iedereen moet de mogelijkheid krijgen om een waardig bestaan op te bouwen, waarin duurzaamheid voorop staat. Naast het helpen van boeren om een eerlijke prijs te krijgen voor hun cacao, geeft Ecookim ook opleidingen. Boeren leren zo om het beste uit hun gewassen te halen. 

ECOO-CI-35

Impact

Ook Benjamin heeft veel geleerd tijdens deze opleidingen. Zo heeft hij, ondanks dat er weinig regen viel, meer cacao kunnen verbouwen en is hij zelfs van plan om de cacaoplantage nog verder uit te breiden. Daarnaast weet Benjamin nu hoe hij zelf compost van de doppen (het omhulsel) van cacaobonen kan maken.  

Benjamin heeft nu een leefbaar inkomen en daardoor kunnen zijn kinderen naar school. Zijn oudste heeft zelfs de middelbare school afgerond en gaat nu studeren. Dit was allemaal niet mogelijk geweest als Benjamin geen lid was geworden van fairtradecoöperatie Ecookim, waardoor hij nu een eerlijke prijs krijgt voor zijn cacaobonen.  

Bite to fight - Sinterklaas koopt fairtrade

Oxfam Bite to fightAl enkele jaren levert Ecookim cacao aan Oxfamwereldwinkels voor hun fairtradechocolade uit Ivoorkust. Ook de chocopasta en cashewnoten worden bij Ecookim aangekocht. En in december shopt Sinterklaas chocolade bij Oxfamwereldwinkels! 
Canaan, een kleine lidcoöperatie van ECOOKIM, staat centraal in Oxfams Bite to Fight-project. Hiermee wil Oxfam de kloof naar een leefbaar inkomen overbruggen. Canaan krijgt voor haar cacao een extra, flexibele Oxfam-premie. Bovenop de fairtrademinimumprijs en -premie. Die wordt geïnvesteerd in duurzame, toekomstgerichte ingrepen. Denk aan onderwijs, de ontwikkeling van andere inkomstenbronnen en duurzame landbouwtechnieken.

« terug