Impactverhaal: hernieuwbare energie

Impactverhaal: hernieuwbare energie

MKOP-KE-06.jpg

Hoe creëert Oikocredit een positief effect op het gebied van duurzame energie? Het Impact Report 2022 geeft enkele voorbeelden.

M-Kopa, Nigeria, Oeganda et Kenia

Over de partner

  • Oikocredit-partner sinds: 2020
  • Organisatietype: Financiering van pay-as-you-go (PAYG) systemen en smartphones op zonne-energie
  • Type klanten: Klanten met een laag inkomen, vooral in landelijke, peri-urbane en off-grid gebieden in Nigeria, Oeganda en Kenia.
  • Aantal klanten: 3.000.000 mensen en 900.000 huishoudens (juli 2020)
  • Impact: de zonnesystemen van M-Kopa hebben meer dan 6,2 megawatt aan hernieuwbare energie opgewekt en de uitstoot van meer dan 1,5 miljoen ton CO2 vermeden.
  • Steun aan deze partner: een lening van 5 miljoen dollar om 10.000 huishoudens in Nigeria, Oeganda en Kenia van elektriciteit en mobiele aansluitingen te voorzien.

MKOP-KE-06

Over de eindklant

John Kimol (links op de foto) is pastor en boer op het platteland van Kenia. Hij verbouwt mango's, avocado's, papaja's en maïs, en heeft ook vee. Hij is sinds 2017 klant bij M-Kopa. Voordat hij een systeem op zonne-energie kocht, gebruikte hij kerosine om zijn huis te verlichten. Dit had veel nadelen: het licht was niet zo helder als de zonnelamp, hij kon slechts één kamer verlichten en hij kreeg ademhalingsproblemen door de giftige dampen van de kerosine. John gaf vroeger veel geld uit aan kerosine en moest iemand betalen om zijn mobiele telefoon op te laden.

Toen hij klant werd bij M-Kopa kocht hij het basispakket bestaande uit een zonnepaneel, een batterij, drie lampen, een radio en een zaklamp. Later voegde hij een tweede zonnepaneel toe om een speciale 15-inch tv van stroom te voorzien. Vroeger ging hij naar de markt om tv te kijken, maar nu blijft hij thuis en kijkt tv met zijn vrouw. Zelfs als de zon niet veel schijnt, is er genoeg licht om de batterij op te laden. Zijn gezondheid is sterk verbeterd, omdat hij geen kerosinedampen meer inademt. John heeft zijn maandelijkse termijnen afbetaald, dus het basispakket en de tv zijn nu van hem.

Meer informatie in het impactrapport:

Heropbouw en herstel van het evenwicht: Oikocredit publiceert Impact Report 2022

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit Impact Report 20227,1 MBapplication/pdfdownload

« terug

Archief > 2022

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari