"Men dacht dat het niet goed was om andere bomen tussen de cacaobomen te planten."

"Men dacht dat het niet goed was om andere bomen tussen de cacaobomen te planten."

ECOO-CI-98.jpg

ECOO-CI-98

Seraphin Kouamé, cacaoboer: "Drie jaar lang heb ik cacao verbouwd zonder deel uit te maken van een coöperatie, en dat was moeilijk. Nu ben ik lid van de Cooperative Agricole Unité de Divo (CAUD). Ik verkoop mijn cacao aan hen en ik verdien meer omdat zij mij een fairtradepremie betalen. Zij leveren ook meststoffen en bestrijdingsmiddelen, die ik na de oogst betaal. Bovendien geven ze leningen om het schoolgeld voor mijn vier kinderen te betalen.

ECOO-CI-92

Seraphin bezit vier hectare land. "Er waren niet veel bomen op de boerderij. In het begin dacht men dat het niet goed was om andere bomen tussen de cacaobomen te planten, maar na de CAUD-training begrepen de leden van de coöperatie de voordelen van het planten van extra bomen. De bomen zullen mijn cacao en de grond beschermen tegen de zon, dus heb ik 70 bomen geplant. Ik kreeg ze van de coöperatie."

ECOO-CI-80

"De grond is moe, dus ik krijg niet alle productie die ik verwachtte, maar dankzij de opleiding en de steun van de coöperatie gaat het beter dan voorheen. De grond wordt beter, dankzij de schaduw en de compost die we zelf hebben leren maken, met de ingrediënten die de coöperatie levert.

ECOO-CI-99

De coöperatie CAUD maakt deel uit van de koepel van coöperaties Ecookim, sinds 2016 een partner van Oikocredit. Ecookim koopt en verwerkt ruwe cacao van boerencoöperaties in het zuiden en westen van Ivoorkust. Het doel ervan is ervoor te zorgen dat kleinschalige cacaoboeren een groter deel van de winst krijgen door rechtstreekse verkoop op de internationale cacaomarkten. Ecookim heeft Fairtrade- en UTZ-certificeringen en de leden hebben toegang tot technische bijstand en capaciteitsopbouw, opleiding en financiering vóór de aankoop.

Lees hier meer over Ecookim

« terug

Archief > 2022

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari