Voorbeelden van capaciteitsopbouw

Voorbeelden van capaciteitsopbouw

IVO-CI-10.jpg

De capaciteitsopbouw die Oikocredit biedt, helpt onze partners nieuwe vaardigheden, technologie en toegang tot markten te verwerven. Het versterkt ook hun bestuur en management op het vlak van financiële en sociale prestaties.

Het capaciteitsopbouwprogramma van Oikocredit richt zich op:

  • Het bevorderen van ethische, verantwoorde toegang tot financiering in een digitaliserende wereld
  • Het verankeren en versterken van sociale prestatiemanagementpraktijken bij financiële integratiepartners
  • Ondersteuning van duurzame landbouw voor kleine boeren

Oikocredit biedt ondersteuning voor capaciteitsopbouw via:

  • Diensten van onze medewerkers
  • Programma's die gebruik maken van donorfinanciering en de inzet van lokale adviseurs
  • Doorverwijzing van onze partners naar ondersteuning door strategische partners.

Het impactrapport 2022 geeft twee voorbeelden van capaciteitsopbouw:

Het project Women's Innovation for Sustainable Enterprises (Wise) in Ghana

Doelstellingen

Betere toegang tot economische zelfredzaamheid, welzijn en inclusieve economische groei voor vrouwen in de regio's Ahafo, Bono, Oost-Bono en Noord-Ghana via financiële producten en diensten voor vrouwen.

Projectoverzicht:

In 2022 werkte Oikocredit samen met een lokale consultant om 31 medewerkers van vijf financiële inclusiepartners op te leiden om hun producten en diensten aan te passen aan de behoeften van vrouwelijke klanten. De resultaten van de opleiding omvatten een gedetailleerd actieplan van elke partner om de kenmerken van bestaande producten aan te passen. Deze op vrouwen gerichte producten en diensten moeten voldoen aan de behoeften van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die worden geleid door of eigendom zijn van vrouwen.

Betrokken partners:

De missie wordt uitgevoerd met vijf partners voor financiële inclusie die actief zijn in vijf doeldistricten in vier regio's.

Wanneer:

Augustus 2021 tot heden

Wat maakte het project mogelijk:

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Plan International Canada en Plan Ghana. In dit project werkt Oikocredit samen met een lokaal adviesbureau in Ghana, CDC Consult.

OPP-GH-181

Landbouwverzekering op basis van een weerindex in West-Afrika

Doelstellingen:

Versnellen en vergemakkelijken van verzekeringsdekking tegen weergerelateerde risico's voor kleine boeren die werken met rijst, gierst, sesam, sorghum, soja of katoen in Senegal, Ivoorkust, Mali en Burkina Faso tegen eind 2022.

Overzicht van het project:

Kleine boeren in West-Afrika zijn vaak blootgesteld aan ongunstige weersomstandigheden en inkomstenschommelingen, aangezien hun productie de enige bron van inkomsten is. Landbouwverzekeringen zijn in de regio onvoldoende ontwikkeld en de uitvoering ervan is duur. Binnen deze context wil het project voor de verzekering boeren in staat stellen hun risico's beter te beheren op een meer betaalbare en efficiënte manier, waarbij schade-uitkeringen worden gebaseerd op een weerindex en automatisch worden uitbetaald.

Betrokken partners:

Inclusive Guarantee, sinds 2017 een equity partner van Oikocredit, is de enige verzekeringsmakelaar met een licentie en specifieke expertise in het aanbieden van indexverzekeringen aan kleine boeren in de regio. Dit project is gericht op 60.000 kleine boeren, waarvan minstens 20.000 vrouwen.

Wanneer:

2020 tot heden.

Wat maakte het project mogelijk:

Via SSNUP (Smallholder Safety Net Upscaling Programme) ontving de Oikocredit International Support Foundation (ISUP) een subsidie om Inclusive Guarantee te ondersteunen bij het versnellen van de dekking van kleine boeren.

IVO-CI-06 bijgesneden

Lees meer in ons impactrapport:

Heropbouw en herstel van het evenwicht: Oikocredit publiceert Impact Report 2022.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit Impact Report 20227,1 MBapplication/pdfdownload

« terug

Archief > 2022

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari