Impactverhaal: microfinanciering

Impactverhaal: microfinanciering

CRE-BO-32.jpg

Hoe creëert Oikocredit een positief effect op het gebied van microfinanciering? Het Impact Report 2022 geeft enkele voorbeelden.

Crédito con Educación Rural Institución Financiera de Desarrollo (Crecer IFD), Bolivië

Over de partner

  • Partner van Oikocredit sinds: 1999
  • Type organisatie: Microfinancieringsinstelling die vrouwen in lage-inkomensgemeenschappen in Bolivië toegang biedt tot onderwijs en krediet
  • Type klanten: Vrouwen met een laag inkomen in afgelegen en kwetsbare gemeenschappen.
  • Aantal klanten: 70.000 vrouwen die op kleine schaal ondernemen (december 2021)
  • De impact: Naast directe impact door groeps- en individuele leningen, runt Crecer IFD ook een programma voor de preventie van baarmoederhalskanker dat vrouwen mondiger maakt en hun capaciteit voor zelfdiagnose en preventieve zorg verbetert. Vorig jaar werd Crecer IFD tweede voor de European Microfinance Award 2021, voor hun aanpak van inclusieve financiering en gezondheidszorg.
  • Ondersteuning van deze partner: Een lening van 5 miljoen US$ (2020) om de ontwikkeling van micro-ondernemingen te ondersteunen via het verstrekken van microleningen.
  • Link naar CRECER IFD in de partnerdatabase

CRE-BO-32

Over de eindklant

Op de foto zie je Concepcion Concha Villarreal Monroy. Ze is eigenaar van een winkeltje en een restaurant in een kleine Boliviaanse stad. Zij begon haar ondernemerstraject met de verkoop op straat. Dankzij groepsleningen van Crecer IFD leende ze € 1.000 (BOB 8.000), af te betalen op 8 maanden. Zo kon Concepcion haar bedrijf laten groeien. 

Dankzij het systeem van groepsleningen kunnen alle vrouwen op elkaar rekenen als waarborg. Crecer IFD verstrekt leningen op deze manier om het vertrouwen dat zij in vrouwelijke ondernemers stellen te benadrukken.

Concepcion ontvangt ook medische zorg als onderdeel van de op vrouwen gerichte gezondheidsprogramma's van Crecer IFD. Hierdoor werd ontdekt dat Concepcion kanker had, die met succes werd behandeld, waardoor ze haar kinderen kon zien opgroeien en een positieve invloed op haar dorp kon blijven uitoefenen.

Meer informatie in het impactrapport:

Heropbouw en herstel van het evenwicht: Oikocredit publiceert Impact Report 2022

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit Impact Report 20227,1 MBapplication/pdfdownload

« terug

Archief > 2022

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari