Vereniging

Oikocredit België vzw is de ondersteunende vereniging voor Oikocredit in België. De vzw wordt voornamelijk door vrijwilligers gedragen en vestigt op lokaal niveau de aandacht op de visie en missie van Oikocredit.

Het werk wordt verdeeld tussen de vzw en het kantoor van Oikocredit Internationaal in België. Het personeel van het kantoor beheert de dagelijkse activiteiten en behandelt verzoeken van Belgische investeerders. De vzw wil mensen bewust maken van duurzame ontwikkeling en biedt ook mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. De vzw is verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de Belgische investeerders in de internationale coöperatie Oikocredit. De vereniging bevordert de dialoog tussen de investeerdersgemeenschap en de partnerorganisaties in het Zuiden.

De ondersteunende vereniging richt zich op:

  • luisteren naar de zorgen en meningen van haar leden en deze belangen vertegenwoordigen op internationaal niveau
  • ervoor zorgen dat de internationale coöperatie haar missie en goed bestuur blijft nastreven
  • samen met het kantoor van Oikocredit in België de bekendmaking van Oikocredit verbeteren
  • sensibiliseren over de nood aan duurzame, sociale investeringen

Aarzel niet om contact op te nemen met de vereniging als u vragen of verzoeken hebt.

Frederick De Gryse

Voorzitter

Toegegeven, impact is een modewoord geworden. Toch is het dat wat mij drijft, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn twintig jaar... Lees meer

Toegegeven, impact is een modewoord geworden. Toch is het dat wat mij drijft, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn twintig jaar ervaring in de bankensector heb ik altijd sociaal en internationaal ingekleurd. In 2019 deed ik de overstap van Triodos Bank naar Vincent de Paul Belgium om er als directeur een actuelere koers uit te tekenen voor het Belgische netwerk van 300 plaatselijke verenigingen van vrijwilligers tegen armoede. 
Mijn vrije tijd ging altijd al op aan engagementen in instellingen voor microfinanciering en onderwijs in het zuiden. Zelfs aan een eigen micro-fonds voor sociaal-ecologische opvoeding in India en Congo. 
Bij Oikocredit wordt de puzzel compleet: organisatie, financiële expertise en sociale bewogenheid in een internationale context. Mensen met elkaar verbinden, over de continenten heen.  

Bert Kuypers

Ondervoorzitter

Business strategy, general management, herstructurering van bedrijven, financieel en IT management. Momenteel managing partner van ARCH... Lees meer

Business strategy, general management, herstructurering van bedrijven, financieel en IT management. Momenteel managing partner van ARCH International (adviesbureau). Lid van de KMO Adviesraad van UNIZO. 

Philip Machiels

Bestuurslid

52 jaar – bisschoppelijk gedelegeerde patrimonium en financiën voor bisdom Gent. Ik ben gehuwd en heb 2 ‘bijna’ volwassen zonen. Limburger... Lees meer

52 jaar – bisschoppelijk gedelegeerde patrimonium en financiën voor bisdom Gent. Ik ben gehuwd en heb 2 ‘bijna’ volwassen zonen. Limburger van oorsprong, maar al een tijdje woonachtig in de provincie Antwerpen en het bisdom Gent.Vanuit mijn opleiding en huidige functie is maatschappelijk en sociaal betrokken zijn een evidentie. Net als onze paus al herhaaldelijk heeft verkondigd, versterkt door de Belgische Bisschoppenconferentie, is een faire, sociale maatschappij met oog voor de ecologie, een waarde waar ik mij persoonlijk in kan vinden. Een waarde die ik ook kan terugvinden in de werking van Oikocredit België.Hiervan vertrekkend, aangevuld met een jarenlange diverse bancaire loopbaan, zou ik een meerwaarde willen betekenen in de verdere uitbouw van Oikocredit België.

Pierre Schmit

bestuurslid

Na een aantal functies te hebben bekleed als beheerscontroleur en nadien als financiële directeur in verschillende ondernemingen, waaronder... Lees meer

Na een aantal functies te hebben bekleed als beheerscontroleur en nadien als financiële directeur in verschillende ondernemingen, waaronder Triodos bank, ben ik sinds oktober 2019 Administratieve en financiële verantwoordelijke bij de NGO Louvain Coopération.Ik voel mij al jaren aangesproken door de onrechtvaardigheid teweeggebracht door de huidige werking van de economie. Daarom investeer ik in, en zet ik mij in voor, organisaties met een sociale impact, o.m. Rotary maar ook een aantal coöperaties die actief zijn in de sector van de hernieuwbare energie.

Eric de Smet

bestuurslid

Neuroloog - Geestelijke gezondheid in ontwikkelingslanden