Kies op Black Friday voor eerlijk katoen

Kies op Black Friday voor eerlijk katoen

Ivoire Coton field

Vrijdag 25 november 2022 is het weer ‘Black Friday’. Een dag, steeds vaker een week, die volledig in het teken staat van zoveel mogelijk spullen kopen tegen zo min mogelijk geld. Dat klinkt voor velen als muziek in de oren. Maar er hangt vaak wel een erg negatief prijskaartje aan. Zeker als we het hebben over goedkope kleding. Dat kan anders.

Mode: positief gevoel, negatieve impact

Je staat er misschien niet vaak bij stil als je langs een kledingwinkel loopt of online een aantrekkelijke kledingaanbieding ziet: de negatieve impact van de mode-industrie, zowel voor het milieu als de medewerkers. De mode-industrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Daarnaast zijn de productieomstandigheden, van de katoenteelt tot de kledingproductie vaak problematisch. Wereldwijd werken zo'n 47 miljoen mensen in de kledingindustrie, waarvan 85% vrouw. Er wordt veelal geproduceerd in lagelonenlanden onder schrijnende omstandigheden. En ondanks werkweken van 60 tot wel 90 uur, verdient een grote groep, waaronder ook veel kinderen, onvoldoende om simpel van te kunnen leven.

Hoe echt genieten van nieuwe kleding? 

Eén duidelijk keurmerk voor duurzame kleding die onder eerlijke omstandigheden is gemaakt is er nog niet, wel zijn er inmiddels diverse initiatieven. Door beter op dergelijke keurmerken in kleding en schoeisel te letten, dragen we er allemaal aan bij dat we een eerlijker product dragen. Dat zal het positieve gevoel van het nieuwe kledingstuk alleen maar versterken.

Oikocredit steunt eerlijk katoen

Ook Oikocredit streeft naar een goede betaling door de hele keten heen, door het bieden van microkredieten aan ondernemers in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, en dan vooral aan vrouwen.

Bovendien is Oikocredit zich steeds meer bewust van de negatieve impact van een belangrijke grondstof van de kledingindustrie: de katoenteelt. Die impact betreft zowel duurzaamheid, werkomstandigheden en leefbare inkomsten. Vandaar dat Oikocredit Ivoire Coton uit Ivoorkust haar eerste katoenpartner mag noemen. Ivoire Coton stelt het welzijn van boeren, zoals Nabe Kobe, centraal. De duurzaamheid van het bedrijf gaat hand in hand met het verbeteren van de levensstandaard van de boeren. Lees het hele verhaal van Nabe en Ivoire Coton.

IVO-CI-03

Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2022

december

november

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari