We blijven onze visie trouw

We blijven onze visie trouw

Vincent-De-Waele-02.JPG

Op zaterdag 15 mei 2021 ging de Algemene vergadering van Oikocredit België digitaal door. Bij het begin van de online meeting richtte ontslagnemend voorzitter Vincent De Waele zich tot alle aandeelhouders.

“We hebben een uitzonderlijk moeilijk jaar achter de rug. Niemand had dit kunnen inbeelden of voorspellen. Ik heb het uiteraard over de sanitaire impact, bij ons in België maar ook in de landen waar Oikocredit aanwezig is. En al zijn de vooruitzichten bij ons aan het verbeteren, spijtig genoeg zijn die in sommige landen van het zuiden dramatisch. Mijn schoonzoon is Indiër, afkomstig van Bengalore. Elke week hoor ik van hem hoe verschrikkelijk moeilijk het momenteel is om daar te leven, om daar te overleven.

Maar naast de sanitaire impact, moeten we nu meer en meer rekening houden met de economische impact. Als de winsten van grote bedrijven behouden blijven of zelfs exploderen, zoals die van Amazon, zijn het de kleine bedrijven en ondernemers die de prijs betalen. En dus voor een deel de eindklanten van Oikocredit die meer dan ooit financiering nodig hebben om te overleven.

Hier zijn we dan een jaar later voor een Algemene Vergadering in Zoom, terwijl we een jaar geleden nog dachten dat het tijdelijk zou zijn ... de wereld is veranderd!

Vandaag gaan we het hebben over resultaten, en dus over financiële resultaten. Het voordeel van financiële resultaten is dat zij gemakkelijk meetbaar zijn. Wij hebben een 500-jarige geschiedenis van financiële metingen sinds het begin van de dubbele boekhouding in de late Middeleeuwen. Resultaten op het gebied van mens en milieu staan nog in de kinderschoenen (hoewel het impactrapport van Oikocredit een voorbeeld voor anderen is). En toch vormen de sociale resultaten het fundament van Oikocredits missie, niet onze financiële resultaten.

We zullen jullie over financiële verliezen spreken vandaag, en dit is uiteraard spijtig. Maar laten we ook aan de financiële problemen denken van onze partners en van hun klanten. De visie en de missie van Oikocredit in deze turbulente tijden is meer dan ooit van fundamenteel belang. En die vind je terug in de niet financiële resultaten. Ter herinnering, de visie van Oikocredit is: 

“Een wereldwijde, eerlijke samenleving waarin bronnen duurzaam worden gedeeld en iedereen de mogelijkheid heeft eigen keuzes te maken om een waardig bestaan op te bouwen.”

Graag had ik vandaag een toverstaf. Dan kon ik u even duidelijk als de financiële resultaten, ook tonen wat de sociale return van Oikocredit over het afgelopen jaar is. Dit is niet mogelijk, maar we hebben wel het geluk om vandaag Ging Ledesma aanwezig te hebben. Ging is Directeur Social Performance Innovation.

In de krant De Tijd stond vorig weekend een artikel over ontwikkelingsfondsen, met als citaat ‘Tijdens de coronacrisis heeft Oikocredit zijn sociale missie meer dan ooit kunnen waarmaken'. We zijn blij dat Ging dat vandaag zal verduidelijken. Ging, aan jou het woord.”

Daarna vertelde Ging Ledesma, Director Social Performance Innovation bij Oikocredit Internationaal, over de impact van Oikocredit tijdens de Corona-pandemie. In het artikel over De impact van Oikocredit tijdens de Corona-pandemie leest u er meer over en kan u de opname van de presentatie bekijken. 

Labels
OC België Covid-19

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari