Kwartaalbericht 2021: Gestaag herstel

Kwartaalbericht 2021: Gestaag herstel

Q1 2021 NL.png

Vier keer per jaar publiceert Oikocredit Internationaal kerncijfers en -feiten over het afgelopen kwartaal. In dit artikel krijg je extra achtergrondinformatie over de ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2021.

Ontwikkelingen in de portefeuille

Het eerste kwartaal van 2021 ontwikkelde zich beter dan verwacht, met een nettoresultaat van € 11,9 miljoen. De groei kwam aan het begin van dit jaar langzaam op gang door de economische gevolgen van het coronavirus, een beperkte vraag naar krediet en een sterke concurrentie tussen kredietverstrekkers. Later in het eerste kwartaal kwam er een sterkere stijging van de vraag naar leningen bij partners van Oikocredit.

De kwaliteit van de portefeuille verbeterde. Het aantal partners dat getroffen is door corona en daardoor een betalingsregeling heeft lopen, nam af van 69 naar 37. De PAR 90 (het percentage van de uitstaande leningen van Oikocredit met meer dan 90 dagen betalingsachterstand) verbeterde van 5,8% naar 5,6%. Van de partners van Oikocredit betaalt 90% op dit moment terug volgens schema. Dit geldt zelfs in landen die zwaar getroffen zijn door pandemieën, zoals Brazilië en India. De liquiditeitspositie is met 31% gezond, waardoor de portefeuille kan groeien en de uitgifte en terugkoop van aandelen kan plaatsvinden.

Doordat de methode die wordt gehanteerd om de voorzieningen te bepalen voor landenrisico is bijgewerkt, zijn de voorziening voor verliezen op leningen naar beneden bijgesteld. Hierdoor is eenmalig € 9,5 miljoen vrijgevallen. Dit is een directe bijdrage aan het (netto) resultaat over het eerste kwartaal van 2021.

De totale portefeuille ontwikkelingsfinancieringen groeide met 1,3%. De resultaten van het eerste kwartaal profiteerden ook van de versterking van de Amerikaanse dollar, waardoor de waarde van de portefeuille in dollars en aan dollar gekoppelde valuta toenam. De instroom van € 13,2 miljoen laat opnieuw de loyaliteit van leden en investeerders ten opzichte van Oikocredit zien.

Vooruitzichten

De resultaten van het eerste kwartaal van 2021 geven vertrouwen dat de portefeuille van Oikocredit de gevolgen van de coronapandemie uit 2020 zal overkomen. Verwacht wordt dat de inkomsten gedurende het jaar groeien. Maar Oikocredit blijft voorzichtig, want in veel landen heerst nog economische onzekerheid. Oikocredit blijft alert op nieuwe risico’s, of deze nu het gevolg zijn van de coronapandemie of andere onvoorziene ontwikkelingen.

De wereldwijde ongelijkheid in de distributie van coronavaccins baart tot zorgen. Dit probleem treft veel partners van Oikocredit en hun klanten. De wereld zal in de ban van het coronavirus blijven zolang landen grotendeels worden uitgesloten van de voordelen van vaccinatie.

Zorg, continuïteit en kansen zullen, naarmate lokale economieën geleidelijk weer opengaan, de sleutelwoorden zijn voor Oikocredit.

Feiten en cijfers

Op onze website kan u een overzicht bekijken van de feiten cijfers over het eerste kwartaal van 2021. Download hier het informatieblad met de kerncijfers (in het Engels). 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit in Q1-2021 (PDF)526,0 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari