Het verhaal van Mercy

Het verhaal van Mercy

UNAI-KE-65.jpg

Het maakt niet uit waar ter wereld je bent of hoe je de eindejaarsperiode viert, een positieve impact nastreven op het leven van mensen met een laag inkomen is iets waar iedereen kan aan bijdragen.

Want bij Oikocredit geloven we dat iedereen de kans moet krijgen om geluk en plezier te ervaren, in deze feestperiode en daarna. Het sluit aan bij onze droom van een wereldwijde, eerlijke samenleving waarin bronnen duurzaam worden gedeeld en iedereen de mogelijkheid heeft eigen keuzes te maken om een waardig bestaan op te bouwen.

We delen met jou graag een verhaal dat ons herinnert aan waar het in deze tijd om draait: goede wil en barmhartigheid voor iedereen. Maak kennis met Mercy, een klant van Oikocredit-partner Unaitas Sacco Society Ltd (Unaitas).

Mercy's verhaal

UNAI-KE-65In 1971 overleed de echtgenoot van Mercy Mbatia. Zij bleef achter als weduwe en alleenstaande ouder van vier kinderen. Ondanks alles wat ze heeft moeten overwinnen, staat Mercy (nu 76) bekend om haar vriendelijkheid en doorzettingsvermogen. Ze is een gedreven ondernemer en een belangrijk rolmodel voor haar gemeenschap.

Als ze niet bezig was met de opvoeding van haar vier kinderen, besteedde Mercy haar tijd aan het helpen van anderen. In 1975 richtte ze een YMCA-groep op om vrouwen in de gemeenschap te begeleiden en hen te helpen de lokale mango's die ze produceerden te verkopen.

Mercy bezit ook een theeplantage van 4 hectare. Zij verkoopt de theebladeren aan een grote Keniaanse theeproducent, maar de inkomsten uit de thee gaan bijna geheel naar de theepluksters. Haar inkomen was afhankelijk van de jaarlijkse bonus, maar helaas was dit niet altijd voldoende om rond te komen.

Toen haar kinderen opgroeiden en het huis verlieten, moest Mercy haar inkomen diversifiëren en verbeteren. Dus besloot ze in 2015 om een kippenboerderij te beginnen. Maar ze had niet genoeg startkapitaal.

Gelukkig was Mercy al 20 jaar lid van Unaitas, en net als voorgaande jaren toen ze financiële hulp nodig had, was de coöperatie er om haar te steunen.

UNAI-KE-64

Unaitas is een coöperatie die spaar- en kredietdiensten aanbiedt aan haar leden. Deze coöperatie streeft ernaar levens te veranderen door innovatieve financiële oplossingen te bieden. De meeste klanten van Unaitas zijn theeboeren en kleinschalige ondernemers en handelaren, grotendeels vrouwen.

De focus van Unaitas op het versterken van de positie van vrouwen maakt investeren in mensen zoals Mercy van vitaal belang. Want investeren in leidersfiguren zoals zij, betekent investeren in de hele gemeenschap.

Om Mercy te helpen bij het opstarten van haar kippenboerderij, heeft Unaitas haar een lening van KES 200.000 (ongeveer € 1.500) aangeboden. Met de lening kon ze vlakbij haar huis een kippenhok bouwen en 750 kuikens kopen.

UNAI-KE-56 (1)

Mercy's poging om beter in haar levensonderhoud te voorzien, heeft vruchten afgeworpen. Ze heeft nu 1.500 kippen. Dit heeft haar op verschillende manieren geholpen: de inkomsten van de eieren worden besteed aan voedsel en elektriciteit. En de mest van de kippen zorgt voor een betere oogst van de thee. 

Ze kon ook twee arbeiders aan het werk zetten op de kippenboerderij en drie op de theeplantage. Dit was van cruciaal belang voor Mercy, want met het ouder worden, werd haar lichaam steeds vermoeider.

Met de hulp van Oikocredit-partner Unaitas heeft Mercy nu een betrouwbaarder inkomen en kan ze zich richten op datgene wat ze het liefste doet: de vrouwen om haar heen zelfstandiger maken.

Mercy is slechts een van de vele mensen met een laag inkomen die door de partners van Oikocredit ondersteund worden. Deze verhalen moedigen Oikocredit aan om te blijven investeren in organisaties zoals Unaitas, zodat meer mensen zoals zij kunnen worden bereikt.

Want zoals Mercy ons in haar levensverhaal laat zien, behoren steun en het versterken van anderen - vooral degenen die het het moeilijkst hebben - tot de meest waardevolle geschenken die we kunnen geven. 

Labels
OC België Stories

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari