Een nieuw impact report

Een nieuw impact report

Oikocredit-Impact-Report-2020_EN-cover.jpg30 september 2020

Al 45 jaar is Oikocredit een succesvolle impact investeerder.
Ook dit jaar publiceren we ons Impact Report - met daarin de impact die we hebben op de levens van mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
In dit artikel geven we een samenvatting en linken we naar een video waarin Kawien Ziedses des Plantes, Oikocredits Global Social Performance Specialist, vertelt over het rapport.

De hoogtepunten uit het rapport:

  • Onze inclusieve-financieringspartners hebben 38,2 miljoen klanten bereikt en 1,1 miljoen kleine of middelgrote ondernemingen (KMO's)
  • 86% van de klanten bereikt door onze inclusieve-financieringspartners is vrouw, en 63% woont op het platteland
  • Meer dan 557.000 boeren werden bereikt door Oikocredits landbouwpartners
  • Duurzame-energiepartners boden 52.000 huishoudens toegang tot duurzame energie
  • Er werd € 0,7 miljoen besteed aan capaciteitsopbouw

Kawien Ziedses des Plantes, Oikocredits Global Social Performance Specialist:
“Het rapport is een weergave van wat er is gebeurd in termen van impact, hoeveel mensen we hebben kunnen bereiken via onze partners en de activiteiten die we als Oikocredit hebben ondernomen.
Het gaat om verantwoording, doen we ook wat we zeggen dat we doen? Kunnen we verbeteren wat we doen?
En het gaat om transparantie, het tonen van de details achter de cijfers."

In deze video vertelt Kawien over het impact report en beschrijft ze ook drie verhalen van eindklanten die samen met de voorbeelden van partners in het rapport vermeld worden.

Het Impact Report 2020 brengt ook in kaart hoe de impactresultaten van Oikocredit linken aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. 
Kawien: "Als VN-initiatief hebben de SDG's een enorme waarde gehad door zowat alle bedrijven, fondsen en overheden in de wereld bewust te maken van het belang van deze doelstellingen. Dit heeft geleid tot een sterke toename van de aandacht voor de impact die investeerders als Oikocredit hebben. Het was gemakkelijker om uit te leggen wie we zijn en wat we doen. Bijna elke SDG raakt aan wat we doen, sinds 1975.”

de SDG's van Oikocredit.png

De missie van Oikocredit - het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een laag inkomen - is direct gekoppeld aan het werk van onze partners. Daarom biedt Oikocredit ook capaciteitsopbouw om de sociale impact te vergroten. 
Kawien: “Door de sterke en zwakke punten van een partner te kennen, kunnen onze collega's de partners ondersteunen met niet alleen het juiste type financiering, maar ook met andere vormen van ondersteuning waar nodig, waaronder capaciteitsopbouw.

Het Impact Report beschrijft informatie en verhalen van partners en klanten tot en met december 2019, dus voordat de wereld te maken kreeg met de coronapandemie.

Download het Impact Report 2020 >

Meer feiten & cijfers bekijken >

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit Impact Report 20206,1 MBapplication/pdfdownload

« Terug