Gladys is een fiere klant van onze partner Cooprogreso

Gladys is een fiere klant van onze partner Cooprogreso

COOP-EC-041.jpg

Oikocredit investeert in organisaties die vrouwen ondersteunen, zoals Gladys Arcos, een onderneemster die een familiebedrijf runt in Ecuador. In dit artikel bekijken we hoe toegang tot financiering, in combinatie met haar ondernemersgeest, Gladys in staat heeft gesteld om in moeilijke tijden voor haar gezin te zorgen en kansen te creëren voor een betere toekomst.

Familiebedrijven zijn belangrijk voor de economie van een land en zij helpen de plaatselijke tradities in stand te houden. Maar ze zijn veel meer dan dat: familiebedrijven zijn bestaansmiddelen en dragen bij tot de voeding, opleiding en veiligheid van de mensen. Zij bieden ook de hoop om stabiliteit te creëren voor toekomstige generaties.

In de noordelijke regio van Ecuador, ingeklemd tussen twee vulkanen, Casitagua en Pululgagua, ligt de kleine parochie van Calacalí. Het was in dit landelijke gebied dat Gladys Arcos werd geboren en opgroeide. Het is ook de plaats waar zij, zoals veel Ecuadorianen, opgroeide met het eten van espumillas, het populairste snoepje van het land. En Gladys heeft meer dan 25 jaar de lokale traditie voortgezet.

Kan je ons iets over jezelf vertellen en wat je verkoopt?

Mijn naam is Gladys Arcos, ik ben in Calacalí geboren, ik ben 43 jaar oud en heb twee kinderen. 
Ik ben mijn zaak begonnen met de verkoop van espumillas met ijs, een plaatselijk dessert dat ik ongeveer 25 jaar geleden heb leren maken. Espumillas zijn een traditioneel Ecuadoriaans dessert. Ze zien eruit als een ijsje, maar zijn in feite een licht en luchtig schuimgebakje van eieren, geserveerd in een ijshoorntje.

COOP-EC-041.jpg

Daarna ben ik ook cevichochos (een typisch Ecuadoraans street food) en fruitsalades gaan verkopen. En we hebben ook vee gekocht. Met mijn gezin, mijn kinderen en mijn man, heb ik het gevoel dat we een stap vooruit hebben gezet in het leven.

Ik zit al 25 jaar in het bedrijfsleven. Ik ben begonnen met twee vrouwen te helpen bij het maken van traditionele espumillas. De ene is al overleden, de tweede, die de schoondochter was, is al wat ouder en haar dochters laten haar niet meer werken. De dochters maken nog steeds espumilla's, maar ze zijn allemaal naar Spanje verhuisd en hebben de zaak achtergelaten.

Ik heb deze zaak opnieuw opgestart omdat ik niet wilde dat onze lokale espumillatraditie verloren zou gaan. Dit was 10 jaar geleden. Mijn man kreeg een ongeluk, dus dat zette me ertoe aan om door te gaan met deze traditie, en tot op de dag van vandaag doen we dit al bijna 25 jaar.

COOP-EC-032.jpg

Waarvoor gebruik je de leningen van Cooprogreso?

Ik ben begonnen met een lening van US$ 4.000 (ongeveer € 3.300) om vee te kopen en mijn street food handeltje te verbeteren. Dat was 10 jaar geleden en sindsdien ben ik beetje bij beetje blijven groeien, dankzij Cooprogreso. Later heb ik het bedrag verhoogd om een klein stuk land te kopen. Vroeger verkocht ik vanuit een handkar op straat en sinds 5 maanden heb ik mijn eigen pand met een winkel. En met de hulp van Cooprogreso verkoop ik ook meer andere dingen, zoals bijvoorbeeld panela, en ik doe zowel groothandel als detailhandel.

Dankzij de leningen heb ik vee kunnen kopen, en daardoor heb ik een vast inkomen. Daarmee kan mijn zoon blijven werken en studeren en voorzie ik in het levensonderhoud van mijn familie. De leningen hebben me ook geholpen om mijn kinderen een opleiding te kunnen geven.

Waarom ben je klant bij Cooprogreso?

Ik ben een klant van Cooprogreso omdat ze in mij geloven. Ze hebben er vertrouwen in dat ik op tijd betaal. Van Cooprogreso krijg ik de hulp waar ik behoefte aan heb, ze zijn er wanneer ik ze nodig heb en ze hebben vertrouwen in mij.
Ik heb goede contacten met Cooprogreso. Ze bellen me om te vragen hoe het gaat en als we iets nodig hebben zorgen ze voor ons. Ze zijn echt heel vriendelijk en hebben me geholpen op de momenten dat ik financiële steun nodig had.

COOP-EC-037.jpg

Partnerschappen voor een positief effect

Gladys is slechts één van de vele ondernemers die Cooprogreso steunt. En er zijn organisaties als Cooprogreso over de hele wereld. Maar hoe kunnen deze organisaties de positie van plattelandsbewoners met een laag inkomen, zoals Gladys, blijven versterken?

Cooprogreso heeft investeerders nodig om door te kunnen gaan met haar belangrijke werk ter ondersteuning van gemeenschappen met lage inkomens in Ecuador.

Verhalen zoals dat van Gladys inspireren Oikocredit om samen te werken met organisaties als Cooprogreso en hen te helpen hun werk verder te brengen.

Lorena Torres, Oikocredits Investment Manager in Ecuador, vertelt over Oikocredits partnerschap met Cooprogreso: "Cooprogreso is al sinds 2015 onze partner en in de loop der tijd heeft deze microfinancieringsinstelling laten zien dat ze zich echt inzet om de sociale dimensie van haar acties te verbeteren.

Het helpen van partners bij het verbeteren van hun sociale dimensie is uiterst belangrijk voor onze wereldwijde coöperatie. In het streven om partners te helpen hun sociale impact te maximaliseren, gaat Oikocredit verder dan het verstrekken van krediet en eigen vermogen. Dat gebeurt door financiering te combineren met aanvullende steun voor capaciteitsopbouw.

Door de steun voor capaciteitsopbouw heeft Oikocredit de vooruitgang aangetoond die [Cooprogreso] heeft geboekt. Dit heeft als ijkpunt gediend voor andere organisaties, waardoor een cultuur van goede praktijken in de sector is ontstaan," aldus Lorena.

Dankzij deze steun heeft Cooprogreso haar werk voor vrouwen als Gladys kunnen verbeteren. Nu ze in de veertig is, is Gladys een succesvolle zakenvrouw die haar man heeft geholpen te genezen en haar kinderen naar school heeft kunnen sturen.

« terug