Ruth gebruikt microkredieten om voorraden aan te kopen

Ruth gebruikt microkredieten om voorraden aan te kopen

ADVA-GH-13

Ruth Lamptey is 40 jaar oud en eigenares van een winkel met een koelruimte. Ze is getrouwd en heeft een kind van 15 jaar. Ruth is financieel onafhankelijk van haar man die een soortgelijke zaak heeft. Zij vindt het leuk om de administratie voor de zaak te doen. Een vriendin heeft haar tips gegeven over hoe ze dit moet doen, maar ze heeft veel ook zelf geleerd. Haar vriendin helpt nog steeds met enkele van de maandelijkse administratieve taken.

Ruth huurt de winkel en heeft later de koelkast en koelcel bijgebouwd. Naast de winkel levert en verkoopt ze aan een schoolkeuken en een cateringbedrijf. Ruth heeft iemand in dienst om in de winkel te helpen, David Ebeka (25 jaar), en er is een vacature voor nog een werknemer. Zo goed gaan de zaken!

ADVA-GH-13

Ruth's leent bij Advans, een partner van Oikocredit. Haar eerste lening was 8 jaar geleden en bedroeg GHS 8,000 (ongeveer € 1,300). Nu heeft ze een lening van GHS 50,000 (ongeveer € 7,900). Ze is tevreden over Advans omdat de betalingen rechtstreeks aan de leningsmedewerker worden gedaan. Ruth bankiert ook bij de Bank of Africa, maar heeft daar tot nu toe nog geen lening gekregen.

De leningen gebruikt Ruth om voorraden te kopen. Als ze met contant geld koopt, krijgt ze korting van de leverancier en kan ze ook voor betere kwaliteit kiezen. Ze zegt: "Als ik zou kopen op afbetaling, zou ik de korting niet krijgen. De producten worden dan ook geleverd, dus ik zou zelf geen producten van betere kwaliteit kunnen kiezen. Door contant te kopen heb ik dus een betere onderhandelingspositie".

Een van haar vele uitdagingen bij het runnen van een zaak zijn de stroomonderbrekingen, vooral omdat ze momenteel geen back-up generator heeft en dus iemand moet bellen voor hulp.

« terug