Maak kennis met een van onze Ivoriaanse kmo-ondernemers: Compagnie Africaine de Crédit

Maak kennis met een van onze Ivoriaanse kmo-ondernemers: Compagnie Africaine de Crédit

CAC-CI-08

Volgens de Wereldbank (1) dragen kmo's in de opkomende economieën tot 40% van het nationale bbp bij. Dat is slechts een van de redenen waarom het voor Oikocredit belangrijk is om samen te werken met partners die kmo’s financieren. Jean Koffi vertelt over zijn bedrijf en de mogelijkheden die een lening bij CAC hem gaven.

Compagnie Africaine de Crédit (CAC) is sinds 2017 een partner van Oikocredit en is een microfinancieringsinstelling (MFI) in Ivoorkust. De MFI biedt een scala aan financiële diensten aan particulieren en kmo’s. Voor de pandemie van vorig jaar hadden we een ontmoeting met een van de klanten van CAC, Jean Koffi.

In 1998 begon Jean Koffi zijn eigen bedrijf als aannemer van grote openbare werken, zoals de aanleg van wegen. In 2012 reisde hij naar Frankrijk voor een studie over energiebesparing en hij verdiepte zich in openbare verlichting. En toen hij in 2014 terugkeerde naar Ivoorkust, specialiseerde zijn bedrijf zich in elektrische installaties, met name energiebesparende openbare verlichting. Onze partner, CAC, was toevallig een van Jean’s klanten. Hij had de verlichting in hun kantoren geïnstalleerd.

CAC-CI-15

Dus toen Jean in 2017 voor een groot contract voor openbare verlichting kapitaal nodig had, kwam hij op het idee om bij CAC een lening aan te vragen. Hij had nog nooit een bedrijfskrediet afgesloten, want zoals Jean zegt: "Als kmo is het onmogelijk om een lening te krijgen van gewone banken". Maar Jean kreeg wel een lening van CAC van XOF 30 miljoen (West-Afrikaanse CFA-frank), dat is ongeveer € 45.700. Hij vertelt: "Ik kreeg de lening snel en dat maakte me gelukkig. Want ik had het geld nodig om de aankoop bij mijn leveranciers te garanderen. Zonder deze lening van CAC zou ik deze grote overheidsopdracht niet hebben gekregen".

Toen we Jean vroegen wat hem trots maakt, zei hij: "Als je door Abidjan loopt zie je de lichten die ik heb geïnstalleerd." In plaats van 250 watt vermogen zijn de lampen nu 150 watt, waarmee 40% van de energie bespaard wordt. En hij is ook fier om een werkgever te zijn. Het team van Jean dat de verlichting installeert, bestaat uit 10 werknemers en 21 freelancers.

CAC-CI-04

Momenteel koopt Jean lampen van een Europese multinational. In de toekomst wil Jean zelf de LED-verlichtingseenheden gaan produceren, de onderdelen kopen en ze in zijn eigen werkplaats monteren. Dit is een van zijn vele plannen om zijn bedrijf uit te breiden en te verbeteren.

Jean Koffi is slechts 1 van de ondernemers die aan het hoofd staan van de 1,1 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen die door Oikocredit-partners worden gefinancierd. Voor meer informatie over dit aspect van het werk van Oikocredit, verwijzen wij naar ons Impact Report 2020.

(1) www.worldbank.org/en/topic/smefinance

« terug