Partners die kmo’s financieren: Wat doet Baobab Côte d'Ivoire ?

Partners die kmo’s financieren: Wat doet Baobab Côte d'Ivoire ?

MICR-BAO-CI-15

Oikocredit vindt het belangrijk om samen te werken met partners die kmo’s financieren. Dat bevestigen cijfers van de Wereldbank (1): kmo's in de opkomende economieën dragen tot 40% van het nationale bbp bij. Maak kennis met Felix Kanga Yao, een van de klanten van Baobab.

Baobab Côte d'Ivoire is sinds 2014 een partner van Oikocredit en maakt deel uit van de Baobab Group, voorheen bekend als Microcred. De microfinancieringsinstelling (MFI) begon haar activiteiten in 2010 en biedt een scala aan financiële en niet-financiële diensten aan (rand)stedelijke ondernemers. Voor de pandemie hadden we de kans om Felix Kanga Yao te ontmoeten, een van de klanten van Baobab.

MICR-BAO-CI-11

Felix Kanga Yao is een apotheker die zijn carrière begon als assistent. In 2006 opende hij zijn eigen apotheek, die goed liep totdat Ivoorkust in 2011 werd getroffen door een politieke crisis. Er werd gevochten in de straten. Dus Felix moest zijn zaak voor zes maanden sluiten en helemaal opnieuw beginnen.

Felix vertelt over deze periode in zijn leven: "Ik was helemaal van slag totdat Baobab me kwam redden. Binnen twee weken had ik een lening en kon ik mijn apotheek weer opstarten". Felix gebruikte zijn eerste lening van XOF 5 miljoen (€ 7.600) om nieuwe voorraden te kopen, zijn personeel te betalen en zijn zaak geleidelijk weer op te bouwen.

MICR-BAO-CI-16

Baobab Côte d'Ivoire ging in 2010 van start en Felix was een van hun eerste klanten. Als je hem ontmoet, zie je een geboren ondernemer. Hij legt uit: "Wat ik leuk vind aan ondernemer zijn, is dat je alles kunt ondernemen, zonder beperkingen". Hij begon zijn apotheek met slechts vier werknemers. Na verschillende Baobab-leningen, runt hij nu in 2020 een apotheek, een restaurant, een autowasstraat, een dienst voor money transfer en een club. Hij heeft de verschillende leningen gebruikt om zijn bedrijven te diversifiëren en ook om zijn apotheek te verbeteren.

Felix leidt ons rond in zijn bedrijven en toont ons de plaatsen waar hij van plan is uit te breiden. Als een van zijn nieuwe projecten wil hij een stuk grond kopen. Dat zal hem de nodige waarborgen geven om grotere leningen te krijgen.

De reden waarom hij in de eerste plaats naar Baobab ging, was omdat ze snel reageren. In 2006 was dit een noodzaak om te overleven. Nu zegt hij dat het een enorm voordeel is om een nieuwe kans te grijpen. Zoals Felix zegt: "Gewone banken benaderen me nooit, maar Baobab bezoekt me elke keer als mijn lening bijna afloopt om een nieuwe lening te bespreken". En het is niet alleen Felix die van deze Baobab-leningen profiteert, want hij verschaft werk aan 48 mensen.

MICR-BAO-CI-12.jpg

Felix Kanga Yao is slechts 1 van de ondernemers die aan het hoofd staan van de 1,1 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen die door Oikocredit-partners worden gefinancierd. Voor meer informatie over dit aspect van het werk van Oikocredit, verwijzen wij naar ons Impact Report 2020.

(1) www.worldbank.org/en/topic/smefinance

« terug