Als klant bij Fedco krijgt cacaoboer Paul ook begeleiding en coaching

Als klant bij Fedco krijgt cacaoboer Paul ook begeleiding en coaching

Paul Bukuroh Appiah

Paul Bukuroh Appiah is een klant van Fedco, een van de partners van Oikocredit. Paul woont in Pieso, een klein dorp van 3000 mensen in de buurt van Tarkwa, Ghana. Hij is een cacaoboer en hoofdonderwijzer. Hij helpt en coacht ook andere boeren.

Paul Bukuroh AppiahPaul bezit 600 cacaobomen op zijn plantage en de meeste van zijn bomen zijn ongeveer 5 jaar oud. Vergeleken met andere boerderijen beschouwt hij zijn bedrijfsgrootte als gemiddeld. Om de cacaobomen te kopen heeft hij een lening geregeld bij een plattelandsbank.

Paul heeft drie zonen en twee dochters. Zijn kinderen gaan naar school, tot het hoger onderwijs. In hun vrije tijd helpen ze hem op de boerderij. Hij verwacht dat zijn zonen op een dag zijn boerderij zullen overnemen. Paul werkt al vanaf zijn 18e op zijn boerderij. Hij volgde zijn vader op, die ook een cacaoboer was.

Zijn belangrijkste doel is om bonen van hoge kwaliteit te produceren, cacaobonen met de beste smaak. Hij zegt: "Ze moeten een beetje bitter zijn bovenop hun uiterlijke zoetheid". De regen is Pauls grootste uitdaging als cacaoboer, "Niet alleen voor de modder- en transportproblemen. Maar met overmatige regenval kunnen de peulen ziekten ontwikkelen - hiertegenover sta ik gewoon machteloos".

Om de risico's te beperken kweekt Paul ook andere gewassen die zijn vrouw verkoopt: kokosnoten, cashewnoten en bakbananen. Om dit te doen, kan hij gebruik maken van combinatieteelt (1). Bijvoorbeeld door (hogere) kokosnootbomen op dezelfde grond planten om de cacaoplanten te beschermen tegen te veel zon. Ook zegt hij: "We hebben de bladeren van de bakbanen (groene banaan) nodig voor het fermentatieproces".

Paul legt uit hoe onze partner Fedco de boeren helpt: "We krijgen een voorschot [voor de oogst] als we geld nodig hebben om het schoolgeld voor onze kinderen te betalen". Fedco helpt ook met begeleiding en coaching: "Ik kreeg technische ondersteuning over hoe ik de bomen moet kappen. Fedco levert me ook meststoffen en zaden voor nieuwe bomen en betaalt het transport van de cacaobonen nadat ze gedroogd zijn".

Fedco Warehouse.jpg

In samenwerking met de eigenaars bouwde Fedco een nieuw gebouw voor de basisschool en toiletten. Het bestaande gebouw met drie klaslokalen werd gerenoveerd. Het nieuwe schoolgebouw bevat een computerbibliotheek en een kleuterschool. In totaal gaan 460 kinderen naar de kleuter- en lagere school. Ze wordt gerund door zes leerkrachten en twee kleuterleidsters. Tegenwoordig zijn meer leerkrachten bereid om les te geven op het platteland omdat de infrastructuur verbeterd is, bijvoorbeeld een telefoondienst en elektriciteitsvoorziening. De renovatie van de middelbare school wordt het volgende project van Fedco.

Paul droomt over zijn toekomst: "Dat ik de boerderij kan zien groeien, onder leiding van mijn kinderen, tot op mijn oude dag."

(1) Bij combinatieteelt kweekt men verschillende gewassen na (voor-, hoofd- en nateelt) en naast elkaar, meestal in rijen. Hierdoor bevordert men de variatie van plantaardig en dierlijk leven op en in de grond. In veel gevallen levert dit een verbetering op van kwaliteit, geur en smaak. Bij goede combinaties komen bepaalde ziekten minder vaak voor en sommige combinaties kunnen zelfs een meeropbrengst opleveren.

« terug