Bloemen- en maaltijdleveringen

Bloemen- en maaltijdleveringen

AMCC-IN-038.jpg

Asha en haar man werken samen in de keuken om "tiffin" maaltijden te bereiden.

Hoe ondernemers met een laag inkomen in India groeien dankzij leningen.
Vaishadi Rahul Hingmire en Asha Ashok Bhoite zijn ondernemers en klanten van de Indiase kredietcoöperatie Annapurna Mahila Coop Credit Society. We kijken naar de manier waarop deze twee vrouwen leningen hebben gebruikt ten gunste van hun bedrijf en de mensen om hen heen.

Vaishadi Rahul Hingmire heeft een bloemenkraam langs de weg. Samen met haar zoon rijgt ze zoet geurende bloemen aan elkaar om kleurrijke slingers te maken. Vaishadi kent haar vak goed - ze verkoopt al tientallen jaren bloemen.  

Samen met haar man runde Vaishadi vroeger twee winkels. Na het overlijden van haar man in 2016 besloot Vaishadi een van de twee winkels te verhuren. De andere winkel runt ze in samenwerking met haar zoon en anderen. 

De bloemenslingers die ze maakt worden dagelijks in de winkels gelegd, maar voor Vaishadi is de drukste tijd van het jaar van augustus tot december. Dan vinden religieuze feesten plaats, zoals bijvoorbeeld Diwali. Vaishadi's slingers worden gebruikt voor de traditionele decoratie en verering in tempels.

Het sluiten van de zaak om het coronavirus te helpen bestrijden 

Als gevolg van de pandemie Covid-19 en de landelijke lockdown in India, moesten de winkels van Vaishadi van midden maart tot eind juli gesloten blijven. Maar vanaf augustus, en dankzij het begin van het festivalseizoen, is de verkoop van bloemenslingers weer op gang gekomen en gaan de zaken goed.

AMCC-IN-024

In de loop der jaren hebben de inkomsten uit de verkoop van bloemenslingers Vaishadi’s leven verbeterd. Ze kon het onderwijs van haar kinderen betalen en ze kocht een appartement en een stuk grond.
Dit was mogelijk dankzij de ondersteuning van onze partner Annapurna Mahila Coop Credit Society. Vaishadi is al 15 jaar klant van deze coöperatie en zit nu in haar 11e leningscyclus. Haar huidige lening bedraagt ongeveer € 1.500, die ze ïnvesteerde in de uitbreiding van haar succesvolle bloemenbedrijf.

Leningen voor zelfstandigen met een laag inkomen 

Met meer dan 20 vestigingen in Mumbai en Pune biedt Annapurna Mahila Coop Credit Society microkrediet en microsparen aan. Hun doelgroep zijn mensen als Vaishadi: zelfstandige ondernemers met een laag inkomen. Oikocredit is in 2017 een partnerschap aangegaan met Annapurna Mahila Coop Credit Society.

De kredietcoöperatie biedt een breed scala aan producten en diensten aan, zoals gemeenschapsverzekeringen, gesubsidieerde gezondheidszorg en leningen om de kosten van het onderwijs te dekken. 
Ook ondernemer Asha Ashok Bhoite heeft gebruik gemaakt van het gevarieerde productaanbod van Annapurna Mahila Coop Credit Society. 

Asha runt samen met haar man een cateringbedrijf. Ze bereiden heerlijke maaltijden voor ontbijt, lunch en diner. Die worden aan 70 vaste klanten geleverd in 'tiffins', India's beroemde metalen verpakkingen.

Onderwijsleningen voor toekomstige groei 

Asha's zoon helpt met het cateringbedrijf, maar haar dochter studeert aan de universiteit voor ingenieur. Om haar studie te financieren, nam de familie een studielening bij Annapurna Mahila Coop Credit Society voor € 1.650, terug te betalen over zes jaar.  

De ondernemersgeest van de familie heeft ertoe geleid dat ze na het cateringbedrijf ook een kinderopvang hebben geopend. Dankzij hun stabiele klantenbestand en gediversifieerde inkomsten kunnen Asha en haar familie de onderwijslening terugbetalen. 

AMCC-IN-038.jpg

Bij een traditionele bank komen ondernemers met een laag inkomen meestal niet in aanmerking voor krediet. Meer dan 68.000 klanten zoals Asha en Vaishadi kozen ervoor om klant te worden van Annapurna Mahila Coop Credit Society. En Oikocredit ondersteunt deze coöperatie in haar missie om kansen te creëren voor Indiërs met een laag inkomen.

« terug