De hemelse chocolade van Divine Chocolate en fairtrade coöperatie Kuapa Kokoo

De hemelse chocolade van Divine Chocolate en fairtrade coöperatie Kuapa Kokoo

DIVCH-UK-02.jpg

Cecelia Appianim, lid van de fair trade coöperatie Kuapa Kokoo

Tijdens de liberalisering van de cacaomarkt in Ghana in 1993 leek het erop dat de boeren aan het kortste eind zouden trekken. Een groep visionaire boeren, gesteund door de in Londen gevestigde NGO Twin Trading, besloot daarom een coöperatie op te richten om zélf cacaobonen in te kopen en verkopen. De cacaoboerenorganisatie Kuapa Kokoo was een feit.

Kuapa Kokoo heeft nu meer dan 80.000 leden en oogst circa 45.000 ton cacaobonen per jaar. Ongeveer 55% daarvan wordt verkocht aan fairtrade inkopers zoals Divine Chocolate.

De missie van Kuapa Kokoo is om de boeren in staat te stellen een menswaardig bestaan op te bouwen, de participatie van vrouwen te verhogen en milieuvriendelijke cacaoteelt te bevorderen. Kuapa Kokoo ondersteunt lokale gemeenschappen niet alleen met toegang tot de markt, maar biedt haar leden ook andere voordelen, zoals landbouwtraining, gezondheidsvoorlichting en gendergelijkheids-programma’s. De coöperatie leert vrouwen daarnaast ook andere vaardigheden zoals het maken van zeep voor extra inkomsten tijdens het laagseizoen.

Divine is het enige fairtrade chocoladebedrijf ter wereld dat voor 45% in handen is van cacaoboeren. Naast een betere prijs voor hun cacaobonen hebben de boeren ook extra inkomsten die in hun gemeenschap geïnvesteerd kunnen worden. Het feit dat de boeren ook deels eigenaar zijn, betekent dat zij meedelen in de winst van Divine en een sterkere stem hebben in de cacao­industrie.

Divine Chocolate UK is een partner van Oikocredit sinds 2006. Oikocredit ondersteunt Divine, omdat het een goed voorbeeld is van een maatschappelijk betrokken en duurzame sociale onderneming. In 2015 voegde Divine zijn Britse en Amerikaanse bedrijven samen om een grotere veerkracht en een groter bereik te creëren. Kuapa Kokoo bezit nu 44% van de onderneming.

Heeft u vertrouwen in coöperatieven als Divine Chocolate en Kuapa Kokoo?

Investeer dan nu!

« terug