Nancy en Fidelia: vrouw in een mannenbolwerk

Nancy en Fidelia: vrouw in een mannenbolwerk

maimon-taxi-square.jpg

Zoals in veel landen in Latijns-Amerika, is de cultuur van de Dominicaanse Republiek sterk op mannen gericht. Dit begint wel te veranderen, maar de macho-cultuur waar vrouwen in de eerste plaats voor het huishouden moeten zorgen en ondergeschikt zijn aan de man, blijft dominant.

Twee vrouwen die uit het traditionele rolpatroon in de Dominicaanse Republiek zijn gestapt, zijn de zussen Nancy en Fidelia Espinal, die in 2003 een vervoersbedrijf hebben opgezet in hun woonplaats Maimón. Gezien de vraag naar betrouwbare vervoersdiensten startten zij Maimón Taxi met behulp van hun moeder en twee andere familieleden.

Om hun bedrijfje van de grond te krijgen, namen Nancy en Fidelia een lening voor twee nieuwe auto's van Oikocredits partner COOPMAIMÓN. Deze coöperatie biedt haar ongeveer 70.000 leden, onder wie ook veel vrouwelijke ondernemers, financiële diensten (leningen en spaar-producten), opleidingen en maatschappelijke projecten.

Dankzij de lening van COOPMAIMÓN hebben de zussen het bedrijf inmiddels uitgebreid tot een wagenpark met 17 voertuigen, waaronder één vrachtwagen, vijf luxe auto's en twee bussen. Het zussenduo heeft nu elf (mannelijke) chauffeurs in fulltime dienst.

Veel chauffeurs zeggen dat ze graag voor een vrouw werken, gezien de goede arbeidsomstandigheden en de extra ziektekostenverzekering die ze krijgen. De Dominicaanse Republiek heeft een hoge werkloosheid van 14% en een laag bruto nationaal inkomen per hoofd: US$ 5.400, vergeleken met US$ 52.000 in de VS. Meer dan een derde van de Dominicanen leeft in armoede.

Nancy legt uit dat het niet altijd gemakkelijk is om een bedrijf te leiden, maar het was de droom van de zussen om een bedrijf te starten dat mensen veilig en snel naar hun werk en het vliegveld kon brengen. "De vervoerssector is een moeilijke sector en wordt door mannen gedomineerd, maar onze chauffeurs respecteren ons en steunen ons als vrouwelijke ondernemers", zei Nancy.

"Het vrouw-zijn is nooit een probleem bij het verkrijgen van een lening of bij het managen van ons, voornamelijk mannelijk, personeel", zegt Nancy. "Onze droom is nu om het bedrijf nog verder te laten groeien en we willen graag een voorbeeld zijn voor andere vrouwen die succesvol willen zijn in een sector die door mannen wordt gedomineerd."

Nancy en haar zus laten zien hoe een lening van een sociale coöperatie niet alleen kan leiden tot emancipatie, maar ook de weg vrij kan maken voor andere toekomstige vrouwelijke ondernemers.

Heeft u vertrouwen in ondernemers als Nancy en Fidelia? Vindt u ook dat zij, net als vele anderen met hen, een beetje krediet verdienen? 

Investeer dan nu!

« terug