Wilfredo Marcia: herbeginnen na 7 jaren als migrant in Spanje

Wilfredo Marcia: herbeginnen na 7 jaren als migrant in Spanje

©PC_OC_TOUR_BOLIVIA_0563-wilfredo marcia-2.jpg

Wilfredo Marcia is nu anderhalf jaar terug bij zijn gezin in Bolivia. Zeven jaar lang werkte hij als migrant in Bilbao.

Samen met een vriend woonde hij er op een kamer en werkte hij hard als arbeider in de bouw. Bijna alles wat hij verdiende stuurde hij naar zijn vrouw die in Cochabamba was achtergebleven met drie kinderen. ‘Dat moest wel’, vertelt Wilfredo me met een guitige glimlach om zijn lippen, ‘of bij mijn terugkeer zou ik anders kinderen aangetroffen hebben die niet van mij waren…’

Maar toen kwam de zware crisis in Spanje, en Wilfredo had geen werk meer. ‘Ik besloot terug te keren en een nieuwe start te nemen in mijn thuisland’, vertelt hij me terwijl we te midden zijn koeien en varkens wandelen.

‘En dit is me gelukt dankzij een lening en de assistentie die ik kreeg van de cooperativa’, voegt hij eraan toe, ‘want alles wat je hier ziet, heb ik dankzij de mensen van de cooperativa.’

Deze cooperativa is de Integrale Cooperatie van Dienstverlening in Cochabamba, sinds lang een goede partner van Oikocredit. Het is een sociale organisatie die landbouwers en vooral veetelers helpt bij het uitbouwen van hun activiteiten en bij kwaliteitsverbetering. Dankzij een eigen succesvolle melkfabriek kunnen ze ook een gegarandeerde afzet bieden aan hun leden.

Maar belangrijker nog dan de lening die Wilfredo kreeg om zijn boerderij op te starten, is de technische assistentie die hij krijgt van de coöperatieve. Ze leren hem onder andere om zijn veeteelt te optimaliseren, en zo een grotere melkproductie te bekomen.

Wilfredo ziet de toekomst weer rooskleurig tegemoet, en hij hoopt om binnenkort zijn huis drastisch te kunnen opknappen, dankzij de verhoogde opbrengst van zijn boerderij.

En wellicht zal hij hiervoor ook weer een lening kunnen aangaan bij de coöperatieve, die sociale dienstverlening zeer hoog in het vaandel draagt.

Heeft u vertrouwen in ondernemers als Wilfredo Marcia? Vindt u ook dat Wilfredo Marcia, net als vele anderen met hem, een beetje krediet verdient? 

Investeer dan nu!

« terug