Mario: Een leven zonder cocaïne en een mooi gezinnetje stichten

Mario: Een leven zonder cocaïne en een mooi gezinnetje stichten

Trots toont Mario ons zijn laatste oogst.jpg

Mario ontmoet ik op zijn land aan de rand van het meer ten zuiden van Colomi. Hij heeft tot nu toe weinig geluk gehad in het leven. Hij heeft vroeg zijn beide ouders verloren, en woont op zijn 28ste nog bij zijn tante, want middelen om een eigen gezin te stichten had hij tot nu toe niet.

Hij heeft twee broers, waarvan er een voor de illegale cocaïne-handel gekozen heeft. De tweede heeft zijn geboortedorp verlaten om elders een beter leven te gaan zoeken. Zelf erfde Mario van zijn ouders een klein stukje grond waarop hij aardappelen kweekt.

Maar Mario is vastbesloten om hogerop te geraken, en door hard op zijn stukje grond te werken, kon hij zijn oogsten verbeteren, en van de opbrengst kon hij ook wat opzij zetten.

Genoeg om zonder problemen ook nog een bijkomende lening van 21.000 boliviano’s (zo’n 2.200 euro) aan te gaan bij Cidre, de lokale partner van Oikocredit. Met een deel van het geld bouwde hij een bescheiden huisje aan de rand van zijn landgoed, terwijl hij met de rest extra zaaigoed en meststoffen kocht. Hierdoor zal zijn opbrengt dit jaar een stuk hoger zijn.

Na het afbetalen van zijn lening wil hij een aanpalend stuk grond kopen. ‘Hopelijk kan ik hiervoor een nieuwe lening krijgen, zegt Mario nog, ‘om me zo stilaan maar zeker op te werken.’ ‘En nu heb ik eindelijk een eigen huisje en een toekomst waarmee ik een vrouw kan beginnen zoeken en een gezinnetje stichten’ vertelt hij me nog breed lachend bij het afscheid.

Heeft u vertrouwen in ondernemers als Mario? Vindt u ook dat Mario, net als vele anderen met hem, een beetje krediet verdient? 

Investeer dan nu!

« terug