Koffie en verzoening in Rwanda

Koffie en verzoening in Rwanda

Rwanda_koffie.jpg

In het Rusizi-district in het zuidwesten van Rwanda is Jean Bosco Ngabonziza, beter bekend als 'Nurse Bosco', een gerespecteerd lid van de gemeenschap. Na de genocide van 1994 bleven veel weduwen en wezen in extreme armoede achter. Geïnspireerd door een bezoek aan India kwam Jean op het idee om koffieboeren te verenigen in een coöperatie. In 2006 startte hij daarom het eerste koffiewasstation in het gebied. Daarnaast richtte hij, volgens coöperatief model, een bedrijf op om de koffie te exporteren: Rusizi Specialty Coffee (RSC).

Met zijn gematigde klimaat is de Rusizi-streek ideaal voor de koffieproductie. Bijna een kwart van alle huishoudens in het gebied is betrokken bij de koffieteelt. Bedrijven zoals RSC helpen kleine boeren een beter inkomen te genereren. 95% van de werknemers is vrouw.

De coöperatie staat ook bekend om haar sociale opstelling binnen de gemeenschap. Er wordt onder meer geïnvesteerd in de bouw van een kleuterschool en er worden beurzen ter beschikking gesteld voor meisjes uit de armste gezinnen. Ook verdeelt de coöperatie koeien onder kansarme families.

Maar er is iets dat nog specialer is aan Rusizi Specialty Coffee. Op de steile groene hellingen en in de koele donkere loodsen zie je mensen zij aan zij bezig met het verwerken van de koffiebessen; het zijn mensen die ten tijde van de genocide lijnrecht tegenover elkaar stonden, zowel overlevenden als daders. Door deze mensen samen te brengen, draagt RSC bij aan het verzoeningsproces van Rwanda. Een proces dat nog lang zal duren, maar dat van vitaal belang is voor het waarborgen van blijvende vrede en veiligheid.

Heeft u vertrouwen in coöperatieven als Rusizi Specialty Coffee? Vindt u ook dat zij, net als vele anderen met hen, een beetje krediet verdienen? 

Investeer dan nu!

« terug