Verslag van Oikocredit Live over klimaatverandering

Verslag van Oikocredit Live over klimaatverandering

3N5A6926 © Burn.jpg

De tweede editie van de Oikocredit Live-evenementenreeks werd gehouden op 13 juni 2023. Het evenement richtte zich op de urgente problematiek van klimaatverandering en de ingrijpende gevolgen daarvan voor gemeenschappen met lage inkomens. Aan het evenement namen twee partners van Oikocredit deel: Norandino, een Peruaanse coöperatie die duurzame landbouw ondersteunt, en BURN, een Keniaanse organisatie die zuinige kooktoestellen ontwerpt, produceert en distribueert.

Het evenement diende als een krachtige herinnering aan de dringende noodzaak om klimaatverandering en de impact ervan op gemeenschappen met een laag inkomen aan te pakken. Het toonde de innovatieve oplossingen die door onze partnerorganisaties worden geïmplementeerd en benadrukte het belang van duurzame ontwikkeling.

Het verschil maken in Kenia en Peru

Claudia Vasque, herbebossingscoördinator bij Norandino, vertelde hoe Norandino kleine boeren helpt om zich aan te passen aan de uitdagingen van klimaatverandering. De projecten omvatten de installatie van irrigatiesystemen op zonne-energie op kleine boerderijen en de verkoop van Fair Trade koolstofkredieten, waarvan de opbrengst naar de boeren gaat.

Claudia legt uit: "Onze focus ligt op het verhogen van de productiviteit van boerderijen voor meer duurzaamheid, terwijl we de klimaatbestendigheid van kleine boerenbedrijven vergroten."

   

Chris McKinney, Chief Commercial Officer bij BURN, besprak hoe hun zuinige kooktoestellen levens kunnen veranderen. De fornuizen die BURN ontwerpt en produceert verhogen de veiligheid in de keuken, zijn beter voor de gezondheid en verminderen ontbossing en de kosten van koken, wat meetbaar bijdraagt aan acht van de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Chris merkte op: "Schoon koken blijft een enorme uitdaging. Het probleem wordt elke dag groter en het wordt nog steeds genegeerd."

 

Toegang tot financiering is de sleutel

Aldo Risco, Investment Officer bij Oikocredit Internationaal, en James Todd, Renewable Energy Manager, deelden ook hun inzichten over de rol van Oikocredit bij de ondersteuning van partnerorganisaties zoals Norandino en BURN door middel van investeringen. Beide partnerorganisaties onderstreepten het belang van financiële steun van organisaties als Oikocredit.

Claudia Vasque van Norandino merkte op: "Financieringsmogelijkheden zijn essentieel voor het type sociale en ecologische projecten dat Norandino uitvoert. Het helpt ons om onze impact te verbeteren en te vergroten."

Chris McKinney van BURN zei: "Schoon koken is ondergefinancierd. We krijgen slechts ongeveer 5-10% van de financiering die nodig zou zijn om iedereen tegen het einde van dit decennium op schoon koken te laten overschakelen."

Engagement voor gemeenschappen met lage inkomens

Oikocredit blijft zich inzetten om partners als Norandino en BURN te steunen bij het vergroten van de weerbaarheid van gemeenschappen met lage inkomens tegen klimaatverandering. Met de steun van onze investeerders blijven we werken aan een duurzamere en rechtvaardigere wereld. Wie het evenement heeft gemist, kan hier de opname van het webinar bekijken (in het Engels).

Opname Oikocredit Live klimaatverandering

Via de nieuwsberichten op deze website blijf je op de hoogte voor meer updates en details over het volgende Oikocredit Live-evenement.

« Terug