Positieve verandering creëren! Interview met Dave Smit

Positieve verandering creëren! Interview met Dave Smit

Dave Smit.jpg

Sinds oktober 2022 is Dave Smit directeur Impact Investments bij Oikocredit Internationaal. In dit interview blikt hij terug op zijn eerste 100 dagen en op het feit dat mensen met een laag inkomen in ontwikkelingslanden hard worden getroffen door wereldwijde tegenwind.

"Vandaag de dag is de missie van Oikocredit relevanter dan ooit voor gemeenschappen met lage inkomens door de gevolgen van stijgende rente en inflatie, ongelijkheid, armoede en klimaatverandering voor gemeenschappen met lage inkomens. Dit is het moment om de inspanningen op te drijven, partnerschappen aan te gaan, ons te richten op transformatie en innovatie, en mensen en gemeenschappen in het Zuiden te helpen om veerkracht op te bouwen. Oikocredit bevindt zich in een unieke positie om deze positieve verandering te stimuleren!"

Twee bijzondere ervaringen

Dave is erg onder de indruk van twee partnerbezoeken tijdens zijn eerste 100 dagen.

"In Ecuador bezochten we een vrouwelijke ondernemer die een kleine ambachtelijke bakkerij runt. Met haar lening van onze Ecuadoraanse financiële inclusiepartner Banco VisionFund Ecuador kocht ze broodovens. En met het inkomen uit de verkoop van haar brood kon ze haar kinderen naar school sturen, terwijl ze zelf nooit onderwijs had genoten. De kleine investering van onze partner heeft voor dit gezin een enorm verschil gemaakt."

In India bezocht Dave een sociaal bedrijf waarmee de Indiase dochteronderneming van Oikocredit, Maanaveeya, wil gaan samenwerken. "Dit bedrijf rekruteert en traint voornamelijk mensen met een handicap voor het ondersteunen van back-office functies van reguliere organisaties, zoals ziekenhuizen en banken. Door opleidingen en apparatuur aan te bieden die zijn afgestemd op de behoeften van de werknemers, creëert het bedrijf werkgelegenheid voor mensen die anders moeilijk werk zouden vinden. Het personeel is zeer gemotiveerd en levert diensten van de hoogste kwaliteit."

"De effecten die wij via onze partnerschappen realiseren, zoals deze geweldige voorbeelden, motiveren mij", zegt Dave. "Ik wil dat we nog meer bereiken!"

Mogelijkheden voor impact

Dave heeft ondervonden dat de coöperatie zich volledig inzet om kapitaal in te zetten voor het versnellen van positieve verandering. "Oikocredit stuurt geldstromen in de juiste richting. En door samen te werken met partners wordt de impact van onze inspanningen vermenigvuldigd," zegt hij. Hij is enthousiast over de gedrevenheid en betrokkenheid van de Oikocredit-gemeenschap.

"Het aantal partners van Oikocredit is groot", zegt hij, "van goed ontwikkelde microfinancieringsinstellingen tot coöperaties die koffie- en cacaoboeren ondersteunen, en innovatieve kleinschalige aanbieders van duurzame energieoplossingen. We ondersteunen steeds vaker beginnende, innovatieve, op technologie gebaseerde partners met een enorm potentieel voor sociale impact."

Oikocredit heeft zelf ook te maken met tegenwind, erkent Dave. De rentetarieven en premies voor financiering in lokale valuta zijn veel hoger en volatieler geworden. Dit is niet uniek voor Oikocredit en speelt in de hele sector. Via onze lokale netwerken hebben wij echter volop interessante investeringsmogelijkheden.

Dave: "We blijven trouw aan onze missie als een verantwoorde impactinvesteerder, waarbij we een evenwicht zoeken tussen langetermijnimpact, risico en rendement."

De belangrijkste sterke punten van Oikocredit zijn de missiegedreven aanpak en de nabijheid van de markten en mensen die we willen ondersteunen. Het aantal mensen dat we via onze partners bereiken is indrukwekkend gestegen tot bijna 40 miljoen. En we zijn een van de eerste impactinvesteerders die samen met onze partners zelfperceptie-onderzoeken uitvoeren om het effect van ons werk op de begunstigden te meten.

Investeren in duurzame innovatie

Oikocredit helpt duurzame en innovatieve ondernemers met leningen, kapitaal en capaciteitsopbouw om groei te realiseren. Voor veel van onze partners waren wij de eerste internationale financier en wij blijven hen steunen in hun ontwikkeling. Sommige partners zijn inmiddels voldoende ontwikkeld en kunnen meer fondsen aantrekken van een bredere groep reguliere internationale impactinvesteerders.

Dus ... is Oikocredit nog steeds nodig? Dave: "Onze coöperatie is harder nodig dan ooit. Onze strategie is gericht op meer impact en innovatie, meer partnerschappen en betere inkomsten uit de portefeuille." Hij vindt dat we onze jarenlange partners effectief moeten blijven ondersteunen en tegelijkertijd nieuwe partners moeten aantrekken voor baanbrekende initiatieven op het gebied van financiële inclusie, landbouw en duurzame energie.

"In onze partnerschappen willen we vooroplopen in de duurzame transitie en op positieve wijze veranderingen op lange termijn ondersteunen in het leven van mensen en gemeenschappen met een laag inkomen. Zo zullen we steeds meer het verschil maken."

Waarde toevoegen en wendbaar blijven

Dave wil de pioniersrol en innovatieve rol van Oikocredit behouden: "We willen daar werken waar we de meeste waarde kunnen toevoegen en waar we de weerbaarheid van gemeenschappen met lage inkomens echt kunnen versnellen."

Hij is enthousiast over de sociale en economische resultaten wanneer een afgelegen dorp in Afrika toegang krijgt tot schone kooktoestellen of hernieuwbare energie: "Het dorp hoeft niet langer te koken op houtskool of hout, of kerosinelampen te gebruiken. De mensen worden dus veiliger en gezonder, en samen helpen we bossen beschermen. Het is een voorrecht om deel uit te maken van het bereiken van dit effect."

Dave vervolgt: "Omdat ik in mijn vorige functies internationaal heb gereisd, heb ik gezien dat talent wereldwijd gelijk is verdeeld, maar kansen niet. Meer mensen gelijke kansen geven is mijn drijfveer."

Oikocredits nieuwe strategische gemeenschapsgerichte aanpak is belangrijk: "De steun van onze partners aan eindklanten is belangrijk, en door de gemeenschappen waarin zij leven te steunen, kunnen we een grotere en duurzamere impact hebben. Daarom werken we samen met strategische bondgenoten."

"Wat ik Oikocredit hoop te brengen is enthousiasme en energie," voegt Dave toe. "Ik breng ook ervaring met ontwikkelingsfinanciering mee - 20 jaar in verschillende hoedanigheden. En ik herken me in de noodzaak van flexibiliteit en aanpassingsvermogen, omdat we onder uitdagende omstandigheden opereren. Met het Oikocredit-team en onze partners bevinden we ons in een uitstekende positie om samen met en voor mensen met een laag inkomen in ontwikkelingslanden meer positieve verandering tot stand te brengen. Ik doe mee!"

End-client Banco VisionFund Ecuador_taken by BVF

« Terug