Hoe doet Oikocredit aan ontwikkelingsfinanciering?

Hoe doet Oikocredit aan ontwikkelingsfinanciering?

Sectoren 2021.png25 mei 2022

Oikocredit heeft 517 partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en zij worden ondersteund door onze 14 lokale kantoren waar het merendeel van Oikocredits personeel werkt.
Deze partners zijn verdeeld over drie sectoren: financiële inclusie (77% van onze financiering gaat naar microfinancieringsinstellingen of banken die kleine tot middelgrote ondernemingen bedienen); landbouw (18% gaat naar coöperaties en agribedrijven); duurzame energie (4%) en 1% overig.

Cijfers 2021

De grootste 2 sectoren groeiden verder in 2021. Enkel de investeringen in hernieuwbare energie niet, doordat de terugbetalingen en afschrijvingen hier groter waren dan het totale bedrag aan nieuwe uitbetalingen. Maar de vooruitzichten voor 2022 zijn goed. Sommige van onze nieuwe hernieuwbare-energieprojecten hebben gespreide uitbetalingen en een aanzienlijk aantal nieuwe goedkeuringen vond aan het eind van het jaar plaats. Die zullen in 2022 uitbetaald worden.

Wie zijn de partners die gefinancierd worden?

Sectoren 2021

Hier volgen drie voorbeelden van partners die wij in 2021 hebben gefinancierd of geherfinancierd, met een link naar onze website waar je meer informatie kan lezen. 

Fin'elle, Ivoorkust

FIN-CI-25Fin'Elle is een microfinancieringsinstelling (MFI) die in 2006 is opgericht door vrouwen. De MFI verstrekt microfinancierings- en mesofinancieringsleningen aan kleine en middelgrote ondernemingen ( kmo's) in Ivoorkust die eigendom zijn van vrouwen.
De mesofinancieringsproducten van Fin'Elle beantwoorden aan de behoeften van kmo's die een lening nodig hebben, maar die als te klein zouden worden beschouwd voor commerciële banken en te groot voor MFI's. (tot 100K)
Naast het verstrekken van een lening zal Oikocredit Fin'Elle ook technische ondersteuning bieden bij het verbeteren van de financiële kennis van vrouwen en het vergroten van financiële inclusie in Ivoorkust.
Lees het verhaal van Jennifer, fiere klant van Fin'Elle. 

Aldea Global, Nicaragua

NicolasAldea Global is een Nicaraguaanse vereniging van kleine boeren die fairtrade en biologische koffiespecialiteiten van haar leden produceert en exporteert naar Azië, Europa en de Verenigde Staten.
De organisatie gebruikt de financiering van Oikocredit voor de bouw en uitrusting van haar nieuwe droge koffiemolen met geavanceerde technologie, wat resulteert in een betere koffiekwaliteit en -productiviteit en een hoger inkomen voor 6.200 boeren van Aldea.
Aldea Global is opgericht in 1992 en ondersteunt haar leden (koffieboeren) met toegang tot afzetmarkten, betaalbare financiering en technische ondersteuning op gebieden als agroforestry voor koffie. Met behulp van technologie en moderne benaderingen van koffieproductie en -verwerking blijft Aldea Global kleine producenten steunen om beter te kunnen concurreren op de markt en om hun inkomsten te verhogen. De vereniging heeft ook een sterke genderfocus.
Lees het verhaal van Nicolas over zijn boerderij ‘El Porvenir’ (‘de toekomst’) in Nicaragua

Ecozen, India

5MT solar cold room at Mahabaleshwar, Maharashtra (1)Ecozen Solutions (Ecozen) is een technologiebedrijf dat de waardeketen van boerderij tot bord voor beperkt houdbare landbouwproducten mogelijk maakt.
Ecozen biedt 3 kernproducten aan - Ecotron, Ecofrost & Eco-Connect, die de productie, het beheer en de marketing van bederfelijke landbouwgrondstoffen ondersteunen.
Het bedrijf heeft meer dan 32.000 pompen op zonne-energie (Ecotron-systemen) en 170 koelcellen op zonne-energie (Ecofrost-systemen) verkocht. Ecozen heeft op nationaal niveau een marktaandeel van ongeveer 17% in de markt van de pompen op zonne-energie.
Lees het interview over de bedoeling van dit partnerschap met Ecozen.

« Terug