16 september: Dag van de Landbouw

16 september: Dag van de Landbouw

Nicolas.jpg13 september 2018

Op de derde zondag van september vieren we jaarlijks de Dag van de Landbouw! Ook vanuit Oikocredit zetten we daarom graag een van onze landbouwprojecten in de kijker. Dit jaar neemt Nicolas Antonio Flores ons mee naar zijn boerderij ‘El Porvenir’ (‘de toekomst’) in Nicaragua waar hij koffie en verschillende groenten cultiveert.

Nicolas stopte met school toen hij 12 jaar was en begon te werken als administratief medewerker bij verschillende boeren. “Want als kind wist ik al gauw dat ik later graag boer zou worden”, vertelt hij. “Daarom leerde ik mezelf groenten telen en startte ik dertig jaar geleden mijn eigen boerderij op.” Beetje bij beetje verkreeg Nicolas een landbouwgrond van 14 hectare. Hij begon met de cultivatie van koffie en breidde daarna uit naar groenten. Hij kweekt bonen voor zijn eigen consumptie en aardappelen en kool om te verkopen. Een keer per jaar kweekt hij ook mais voor zijn familie.

Tien jaar geleden werd Nicolas een lid van Aldea Global, een associatie van kleinschalige boeren in Nicaragua die Oikocredit ondersteunt. De associatie werkt omtrent voedselveiligheid, natuurlijke rijkdommen, krediet en export. Leden van de associatie kunnen deelnemen aan verschillende ondersteuningsprogramma’s zoals financiële training, bijscholing en projecten om gendergelijkheid te bevorderen. Nicolas begon met een lening van € 780 om kunstmest, materiaal en eten voor zijn gezin te kopen. Nu heeft hij een lening van € 5224 lopen als werkkapitaal. “Ik leerde veel bij over landbouw dankzij de ondersteuningsprogramma’s en technische bijstand van Aldea Global. De organisatie helpt me ook met de verkoop van mijn koffiebonen.”

« Terug