Mirian, Bolivia: "Ik droom ervan om mijn eigen huis te hebben."

Mirian, Bolivia: "Ik droom ervan om mijn eigen huis te hebben."

CID-BO-082.jpg

Mirian (40) heeft haar eigen borduurwinkel in Blolivia waar ze vlaggen, capes en andere feestelijke kledingstukken en versieringen verkoopt. Ze is alleenstaand en heeft vier kinderen, waarvan een dochter al studeert. Mirian begon 17 jaar geleden in dezelfde buurt al met het maken van vlaggen en versieringen, maar in een veel kleinere ruimte. Ze werkte daar alleen en huurde enkel mensen in als ze veel werk had. Tegenwoordig heeft ze een grotere winkel en twee medewerkers in dienst.

CID-BO-089

De Boliviaanse kreeg haar eerste microkrediet vlak na de pandemie. “De pandemie heeft ons bedrijf enorm getroffen. Er waren geen feesten en geen optochten en ons werk is daar afhankelijk van”, vertelt Mirian. Het was voor haar moeilijk om in die periode de huur en andere lasten te betalen. Ze sloot leningen af bij de bank en had aan het einde van de pandemie schulden op schulden. Dankzij een lening via Oikocreditpartner CIDRE heeft ze haar bedrijf kunnen herstellen. Ze heeft met deze lening meer voorraad ingekocht waardoor ze meer kon produceren en ook meer inkomsten kon generen. Nu er geen beperkingen meer zijn begint Mirian meer werk te krijgen, omdat de festiviteiten weer terug zijn.

CID-BO-082

Mirian hoopt dat ze dit jaar al haar leningen af kan betalen. Daarnaast droomt ze ervan om haar eigen huis te hebben. “Ik ben halverwege met het bouwen van een huis voor mij en mijn kinderen. Daarnaast hoop ik dat ook mijn andere kinderen later kunnen studeren.”

Meer over Oikocreditpartner CIDRE (Centro de Investigación y Desarrollo Regional) in Bolivia

CIDRE is een microfinancieringsinstelling opgericht in 1981 die leningen verstrekt aan boeren en ondernemers.

De klanten van CIDRE zijn micro- en kleine ondernemers en boeren in landelijke en randstedelijke gebieden. CIDRE biedt verschillende typen leningen om te gebruiken als werkkapitaal of investering. Zij ondersteunt groeiende bedrijven die actief zijn in de handel, traditionele ambachten, diensten en andere activiteiten.

CIDRE is een goed gestructureerde organisatie met vestigingen in belangrijke landbouwgebieden. Zij werkt sinds kort volgens de klantbeschermingsprincipes van microfinancieringsinstellingen om haar sociale prestaties te verbeteren.

Gezien haar organisatievorm kan CIDRE geen deposito- of spaarrekeningen aanbieden en is dus afhankelijk van andere financieringsvormen. CIDRE gaat Oikocredits lening gebruiken om meer leningen te verstrekken aan klanten. In de toekomst hoopt CIDRE een volledige vergunning te krijgen voor het aanbieden van spaarproducten.

In 2010 kreeg CIDRE een ‘Mix Market Transparency Certificate 5 Diamonds Rating’. In 2011 heeft Oikocredit CIDRE en haar personeel geholpen met het verbeteren van het risicomanagement qua beleid, procedures en instrumenten.

« terug