Toegang tot microkrediet voor Costa Ricaanse vrouwelijke ondernemers

Toegang tot microkrediet voor Costa Ricaanse vrouwelijke ondernemers

GRAM-CR-021.jpg

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag zetten we Asociación Grameen Costa Rica in de kijker, een partner van Oikocredit die de kloof tussen mannen en vrouwen op het gebied van kredietverlening helpt te overbruggen.

Myriam Montenegro startte haar bedrijf tien jaar geleden, op 48-jarige leeftijd. In die tijd verkocht ze pyjama's en kinderkleding aan vrienden en kennissen vanuit haar huis buiten de stad Cartago in Costa Rica. Haar klanten vroegen vaak om andere artikelen en de ondernemende Costa Ricaanse antwoordde simpelweg dat ze alles kon leveren wat ze nodig hadden en zo breidde ze haar productcatalogus uit.

"Ze hebben me gevraagd om schoolspullen, T-shirts, sokken en dingen die ze in tijdschriften zien, zoals een crème, parfum en shampoo. Wat de klant me ook vraagt, ik probeer het te vinden. Ik probeer de klant altijd een plezier te doen," zegt Myriam.

Ze breidde haar bedrijf uit om aan de vraag te voldoen en werkte samen met haar man en andere familieleden om de producten te kopen en te leveren.

Omdat ze krap bij kas zat om voorraden te betalen, wendde ze zich tot de Asociación Costa Rica Grameen, een partner van Oikocredit.

GRAM-CR-021

Groepsleningen voor sociale impact

Asociación Grameen Costa Rica, opgericht in 2006 en onderdeel van de Grameen Foundation, is een non-profit sociale microfinancieringsorganisatie die vrouwen in economisch kwetsbare omstandigheden microleningen verstrekt om een bedrijfje op te starten of te laten groeien. Er wordt gebruik gemaakt van een groepsleningsmodel, gebaseerd op sociale druk in de vorm van een wederzijdse garantie tussen lotgenoten, die de zekerheid biedt dat elk lid van de groep zijn lening zal terugbetalen.

Myriam leerde Grameen Costa Rica kennen toen er 10 jaar geleden een groep werd opgericht in haar dorp. Twee jaar later sloot ze zich aan bij een tweede groep leners.

"Ik ben bij Grameen begonnen met het idee om mijn bedrijf uit te breiden door meer producten aan te bieden. Ik gebruik de leningen om de aankoop van de producten waar mijn klanten om vragen te financieren," zegt Myriam. Nadat ze haar eerste lening van 100.000 CRC (180 euro) met succes had terugbetaald, sloot ze nog een lening af van 675.000 CRC (1.215 euro).

"De Grameen-leningen hebben me erg geholpen in tijden dat de vraag groot is... bijvoorbeeld rond Moederdag en Vaderdag en voor Kerstmis [en] het werkt succesvol," zegt ze.

Nu wil ze graag haar eigen winkel, waar ze producten kan uitstallen en een betere klantenservice kan bieden.

Asociación Grameen Costa Rica en de Grameen Foundation maken deel uit van de Grameen-familie van organisaties, een wereldwijd microfinancieringsnetwerk. De stichting wil vrouwen uit gemeenschappen met een laag inkomen in staat stellen een bestaan zonder armoede en honger op te bouwen.

Vrouwelijke ondernemers helpen om toegang te krijgen tot financiering

Micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die in handen zijn van vrouwen hebben volgens de International Finance Corporation te maken met een krediettekort van naar schatting US$ 1,4 tot US$ 1,7 biljoen. Volgens de Wereldbank hebben wereldwijd meer dan 740 miljoen vrouwen geen toegang tot financiële diensten.

Costa Rica scoort 0,79 op de genderkloofindex van het World Economic Forum. Dit betekent dat vrouwen in het land 21% minder kansen hebben dan mannen.

Vrouwelijke ondernemers versterken is al sinds de oprichting in 1975 een van de speerpunten van het werk van Oikocredit. Tegenwoordig richten de meeste van onze partners zich specifiek op vrouwen.

Een van hen is de Grameen Foundation, die actief is in 16 ankerlanden en nog eens 13 partnerlanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

"Grameen wil vrouwelijke ondernemers in gebieden met sociale risico's weerbaarder maken en ondersteunen, zodat ze verder kunnen met hun bedrijf. Niet alleen door krediet, maar ook door advies en opleiding," zegt Kristel Sancho, commercieel manager bij Grameen Costa Rica.

GRAM-CR-024

Grameen Costa Rica biedt in het Midden-Amerikaanse land een breed scala aan verschillende soorten microfinancieringsproducten. Er zijn leningen beschikbaar met een looptijd van drie maanden tot drie jaar en een maximum van 4 miljoen CRC (7.180 euro).

De non-profit organisatie heeft tot nu toe 6.100 miljoen CRC (8,5 miljoen euro) geïnvesteerd in vrouwelijke ondernemers in Costa Rica en heeft daarmee 34.776 klanten bereikt in 400 centra in het hele land.

Kristel zegt dat nieuwe leden naar de non-profit komen via aanbevelingen van bestaande gemeenschapsgroepen en via sociale media. "We zitten nu in een groeiproject op nationaal niveau," zegt ze. "We breiden onze dekking uit op het niveau van Costa Rica."

De klanten van Grameen gebruiken de leningen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, zoals het starten of uitbreiden van kleine ondernemingen. Ze gebruiken het inkomen uit deze ondernemingen om hun gezinnen te voeden, schoolgeld en gezondheidszorg te betalen en hun bedrijf uit te breiden, aldus de non-profit organisatie op haar website.

Stap voor stap groeien: Het verhaal van María

María de los Angeles Monjes Segura, 41 jaar, uit de gemeenschap Barrio Nuevo hoorde via haar schoonzus over Grameen. Ze startte haar eigen Grameen-groep met vrouwen die in de buurt woonden omdat de groep van haar schoonzus te ver weg was.

María kan worden omschreven als een serie-ondernemer. Ze begon 12 jaar geleden zelfstandig te werken als haarstyliste. Toen het bedrijf groeide, begon ze andere vrouwen te leren hoe ze hun haar moesten knippen en stylen. Tegelijkertijd begon ze te studeren voor pedicure en podoloog. Nu is ze een naaiatelier begonnen dat volgens haar een groot succes is geworden.

GRAM-CR-002

Ze nam 10 jaar geleden voor het eerst een lening bij Grameen. Na een onderbreking toen haar zoon werd geboren, ging ze weer aan het werk en sloot ze extra leningen af om haar bedrijf uit te breiden.

"De leningen van Grameen zijn erg nuttig geweest," zegt María. "Ik begon met een kleine lening. Daarmee kocht ik mijn instrumenten, de schaar en de stijltang. Nadat ik daarmee geld had verdiend, heb ik nog een lening genomen om schoonheidsproducten te kopen."

Het succes van haar detailhandel zette María ertoe aan om haar winkel uit te breiden en te investeren in opleidingen. "De leningen hebben me geholpen om te studeren, te kopen en mezelf te ontwikkelen," zegt ze, "Voor alle inspanningen die ik heb gedaan, is Grameen een grote steun geweest."

Vrouwen zoals María helpen om een beter leven op te bouwen voor zichzelf en hun gemeenschap, dat is de sleutel tot het werk van Grameen. En voor Kristel inspireren deze positieve resultaten haar om door te gaan met haar job.

"Door te werken bij Grameen zie ik veel dromen uitkomen, zie ik de vooruitgang en de veranderingen die ze weten te realiseren, zowel op persoonlijk vlak als op het niveau van hun families. En natuurlijk op gemeenschapsniveau. Voor mij is dat de grootste voldoening," zegt ze. " Daarom heb ik het gevoel dat ik hier thuis hoor."

« terug