De lening aan de coöperatie Cresol helpt twee kleine Braziliaanse boeren, Silvio en Ivete, om hun koffieplantages te vernieuwen.

De lening aan de coöperatie Cresol helpt twee kleine Braziliaanse boeren, Silvio en Ivete, om hun koffieplantages te vernieuwen.

cresol-logo.jpg

Cresol União dos Vales ("Unie van Valleien") is een kredietvereniging en lid van de Braziliaanse Confederatie van Cresol-coöperaties. Ze is gevestigd in de vallei van de rivier de Ivaí in de staat Paraná, dicht bij de zuidwestelijke grens van Brazilië met Paraguay. Cresol União dos Vales, dat deel uitmaakt van de Braziliaanse Cresol Confederatie van coöperaties, werd in 2022 een Oikocredit-partner toen we een directe lening verstrekten voor de groei van haar portefeuille in bestaande en nieuwe filialen.

Cresol União dos Vales is nu nog beter voorbereid om haar leden te helpen in tijden van nood.

Silvio Roberto Carvalho, 64 jaar oud, en zijn vrouw Ivete Fatima Carvalho zijn kleine koffietelers. Als tweede bron van inkomsten kweken ze ook zijderupsen op de boerderij van 7,5 hectare die Silvio van zijn vader heeft geërfd.

Vijf jaar geleden hadden Silvio en Ivete het moeilijk. "Ik had geld nodig om mijn koffieplantage te herstellen," vertelt Silvio. "Door het koude weer waren mijn koffiebomen bevroren en onproductief. Op aanraden van een vriend ging ik naar de plaatselijke Cresol União dos Vales-vestiging en werd ik lid van de coöperatie."

CUV-BR-12

Een lening maakt het verschil

Met een lening van Cresol União dos Vales van 60.000 reais (ongeveer € 11.000) huurde Silvio arbeiders in om hem te helpen de oude en beschadigde koffiebomen te rooien en de plantage te herbeplanten met nieuwe bomen.

" Ik vond het heel goed", herinnert hij zich, "omdat de coöperatie geen financiële voorwaarden stelde. Ik moest mijn werknemers betalen, omdat ik het werk niet alleen kon doen. Het effect van de lening is dat het me hielp om de koffiebomen opnieuw te planten en mijn boerderij voort te zetten."

Vandaag kijken Silvio en Ivete ernaar uit om met pensioen te gaan:

"We hebben een huis in de stad. We zijn van plan om nog drie tot vier jaar op het platteland te blijven. Daarna verhuizen we naar de stad en komen we hier nog maar af en toe. Er staat een huis leeg op de heuvel en we willen graag een gezin betalen om daar te wonen, voor de koffie te zorgen en de boerderij te beheren."

Ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven op het platteland en in de stad

Cresol União dos Vales begon als kredietcoöperatie in de gemeente Ivaiporã, in de staat Paraná, in 2002 met slechts 22 kleinschalige boeren die weinig van bankieren afwisten. Ondanks een Braziliaans overheidsprogramma dat bedoeld was om kleinschalige boeren te ondersteunen, stelden de banken geen krediet beschikbaar voor deze kleinschalige boeren.

Enkele jaren na de oprichting fuseerde de coöperatie met twee andere coöperaties in dezelfde regio en voegde nieuwe economische sectoren toe aan haar financieringsactiviteiten. Sindsdien is de coöperatie uitgegroeid tot een instelling met meer dan 12.500 leden, waarvan bijna een derde vrouwen.

In het Braziliaanse systeem van coöperaties is Cresol União dos Vales een 'eersterangs' coöperatie, aangesloten bij en met een investering in het kapitaal van het grotere 'tweede categorie' Cresol Baser netwerk van 24 coöperaties. Cresol Baser maakt op haar beurt deel uit van en investeert in een nog grotere 'derde categorie' coöperatieve confederatie. Dit is Cresol Confederação, een van de belangrijkste financiële coöperatiesystemen van Brazilië, die bijna 900.000 leden verenigt in 68 afzonderlijke coöperaties in 19 van de 26 staten van het land.

Cresol União dos Vales richt zich op het ondersteunen van kleine en middelgrote producenten en bedrijven op het platteland en in de stad. Het is een belangrijke speler binnen de gemeenschappen in de regio en onderhoudt nauwe en niet-bureaucratische relaties met klanten als Silvio Carvalho.

Oikocredit bezocht onlangs de kleine plantage van Silvio en Ivete met collega's van Cresol Uniã

« terug

Archief > 2023

december

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari