Ramón kweekt citroenverbena en citrusvruchten

Ramón kweekt citroenverbena en citrusvruchten

NORTE-PY-81.jpg

Ramón Monges (42) kweekt citroenverbena (een kruid met citroengeur) en citrusvruchten (pomelo's, limoenen en sinaasappels) op acht hectare land waarvan hij eigenaar is.

NORTE-PY-72

Ramon oogst citroenverbena drie keer per jaar en citrusvruchten twee keer, in mei en juni, afhankelijk van het weer en vooral de regen. Voor de oogst wordt hij geholpen door 4 tot 5 arbeiders en 2 mensen die de schillen van de citrusvruchten verwijderen.

Na het drogen worden deze verzameld en verpakt voor de export door Oikocredit-partner La Norteña.

NORTE-PY-115

Ramón is sinds 2014 lid van de coöperatie La Norteña. Waarom is hij lid geworden van de coöperatie? Omdat hij daardoor niet alleen toegang krijgt tot de markt, hij krijgt ook technische assistentie en hij kan leningen aanvragen.

Hij heeft momenteel een uitstaande lening van 5 miljoen pesos (ongeveer 630 euro), die hij heeft gebruikt om arbeiders in te huren om de grond voor te bereiden. De zaden van de citroenverbena kweekt hij zelf. Wanneer hij de verbena heeft geoogst, betaalt hij de lening terug. Ramón kweekt zijn verbena volledig biologisch.

NORTE-PY-81

Hij ontvangt voor 1 kg citroenverbena tussen de 9.000 en 9.500 PYG (ongeveer 1,20 euro). Dit seizoen waren de weersomstandigheden erg gunstig voor Ramóns oogst en het droogproces.

Ramón heeft een dochter en een zoon. Zijn droom voor de toekomst is om genoeg werk en inkomen te hebben zodat zijn kinderen kunnen studeren, zodat ze een baan kunnen vinden en niet op zijn boerderij hoeven te werken.

« terug