Kwartaalbericht Q3 2023

Kwartaalbericht Q3 2023

Feiten en cijfers.PNG

Vier keer per jaar publiceert Oikocredit Internationaal kerncijfers en -feiten over het afgelopen kwartaal. Hier lees je extra achtergrondinformatie over de ontwikkelingen in het derde kwartaal van 2023.

Uitvoering van onze strategie 2022-2026

De implementatie van de gemeenschapsgerichte aanpak die centraal staat in de Oikocredits strategie 2022-2026 wordt voortgezet. Aan het eind van het derde kwartaal was onze gemeenschapsgerichte portefeuille gegroeid tot € 43,0 miljoen. Om gemeenschappen te helpen veerkracht op te bouwen, wordt gewerkt aan samenwerkingsverbanden op het gebied van klimaat- en koolstoffinanciering, bijvoorbeeld met betrekking tot het omzetten van landbouwafval in productief gebruik.

Onze capaciteitsopbouw richt zich in toenemende mate op behoeften op het gebied van klimaatadaptatie en plattelandsontwikkeling, bijvoorbeeld door ons werk ter ondersteuning van jonge leiders in kleinschalige boerengemeenschappen. We doen ook steeds meer kleinere, op maat gemaakte projecten voor capaciteitsopbouw voor huidige en toekomstige partners, waarbij we hun organisatie versterken of kwetsbare bevolkingsgroepen ondersteunen bij het verbeteren van hun levensomstandigheden.

Wat betreft het opbouwen van een wereldwijde impact-makende beweging, blijft het aantal krediet- en aandelenpartners groeien. We hebben de verwachte daling van het kapitaal van leden en investeerders en het verlies van sommige investeerders als gevolg van onze overgang naar het nieuwe model voor kapitaalwerving gestabiliseerd. Tijdens het kwartaal hebben we een bijeenkomst gehad met de ondersteunende verenigingen en de ledenraad om te praten over toekomstige kapitaalwerving en ons wereldwijde werk op het gebied van leren voor transformatie en belangenbehartiging. Het doel hiervan is om huidige en toekomstige investeerders en anderen bewust te maken van duurzame ontwikkeling en de uitdagingen waar gemeenschappen met lage inkomens mee te maken hebben.

In september hebben we ons Impact Report 2023 (over 2022) gepubliceerd. Hieruit blijkt dat we voor elke euro die we investeren de impact vergroten in termen van het aantal huishoudens van klanten en kleinschalige boeren die worden bereikt, en het aantal huishoudens dat toegang krijgt tot hernieuwbare energie. Het verslag bevat een hoofdstuk over vrouwenemancipatie: 87% van de klanten van onze inclusieve financieringspartners is vrouw.

Het Nationaal Contactpunt in Nederland voor de OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen heeft haar beslissing om een klacht van twee Cambodjaanse mensenrechtenorganisaties, LICADHO en Equitable Cambodia, en FIAN Duitsland te accepteren openbaar gemaakt. De inzending gaat over mogelijke niet-naleving van de OESO-richtlijnen met betrekking tot de investeringsaanpak van Oikocredit in de Cambodjaanse microfinancieringssector.

Portefeuilleontwikkeling en financiële prestaties

Het totale resultaat van de coöperatie over het derde kwartaal (netto-inkomen) was € 4,6 miljoen positief, vergeleken met € 3,8 miljoen in het tweede kwartaal. De portefeuille ontwikkelingsfinanciering groeide met € 56,1 miljoen van € 981,1 naar € 1.037,2 miljoen, terwijl het aantal krediet- en vermogenspartners toenam van 510 naar 526 organisaties.

Internationale spanningen, sociale en politieke onrust en natuurrampen zoals aardbevingen blijven de economische context moeilijk maken. Oikocredits focusregio's Afrika, Azië en Latijns-Amerika & het Caribisch gebied hebben slechts een bescheiden economische groei doorgemaakt. Zorgen over de schuldenlast en wisselkosten hebben het economisch vertrouwen in ontwikkelingslanden aangetast. Deze mondiale dynamiek heeft krediet duurder gemaakt, de vraag naar leningen in onze markten verzwakt en het voor partners moeilijker gemaakt om leningen op tijd terug te betalen.

In de landbouw heeft klimaatverandering invloed op de voorspelbaarheid (groei- en oogstperiode, opbrengst, kwaliteit), met sterkere prijsschommelingen die leiden tot meer onzekerheid en risico's voor onze eindklanten, partners en onszelf. Vooral vanwege deze uitdagingen steeg PAR 90 (het percentage van Oikocredit-leningen met aflossingen die minstens 90 dagen te laat zijn) van 5,6% naar 6,8%, boven onze doelstelling van 6%. De hieruit voortvloeiende extra voorzieningen voor kredietverliezen van € 7,4 miljoen en een stijging van de bijzondere waardeverminderingen op aandelen met € 1,7 miljoen, beide voornamelijk in Afrika en Latijns-Amerika, hadden invloed op het resultaat van het derde kwartaal.

Onze operationele inkomsten zijn gestegen van € 31,8 miljoen in het tweede kwartaal naar € 52,4 miljoen. Dit kwam voornamelijk door hogere rente-inkomsten op onze leningen voor ontwikkelingsfinanciering en op onze banktegoeden en door dividenden op onze aandelenbeleggingen.

Het kapitaal van leden en beleggers daalde licht gedurende het kwartaal (door aflossingen zoals verwacht) van € 1.022,0 miljoen naar € 1.012,0 miljoen. Maar de uitstroom van kapitaal stabiliseert zich, nu 83% van ons kapitaal wordt gehouden volgens het nieuwe model van rechtstreeks beleggen in Oikocredit via participaties. Alleen in België en Nederland beleggen investeerders nog volgens het oude model. De intrinsieke waarde per participatie daalde van € 211,98 naar € 211,87 als gevolg van het negatieve wisselkoerseffect op ons leden- en beleggerskapitaal en de daling van de beperkte reserve voor wisselkoersfluctuaties, deels gecompenseerd door een bescheiden groei van de nettowinst.

De operationele kosten bleven stabiel op 3,5% van het balanstotaal, iets beter dan verwacht. De liquiditeit daalde van 19,9% naar 16,5%, maar bleef voldoende voor de groei van de portefeuille en aflossingen.

Een ander positief punt was de verbetering van de prestatiescores op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) bij huidige en nieuwe partners, waardoor de gemiddelde portefeuillescore op 70% bleef, boven ons ambitieniveau van 65%. In het kwartaal hebben we 70 projecten goedgekeurd, waarvan meer dan 60% een sterke score kreeg en ongeveer 10% een uitstekende score.

Oikocredit voert het toezicht op en de bezoeken aan partners op en voert extra controles uit op partners met betalingsrisico's en herstructureert enkele lopende leningen van partners met betalingsproblemen. We zien vertragingen bij aanvragen voor uitbetalingen wanneer partners het goedgekeurde krediet niet onmiddellijk nodig hebben.

Vooruitzichten voor de toekomst

Oikocredit zal alert blijven op tegenslagen en risico's die van invloed zijn op onze 'impact investing' en ontwikkelingsfinanciering, indachtig onze verantwoordelijkheden tegenover leden, investeerders, partners en andere belanghebbenden. Organisatorische wendbaarheid zal belangrijk blijven in het licht van de wereldwijde onzekerheid.

In samenwerking met onze lokale kantoren heeft de coöperatie nieuwe campagnes lopen of opgestart in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Zwitserland om extra leden- en beleggerskapitaal te werven volgens het nieuwe model. In het vierde kwartaal zullen we ons, samen met de ondersteunende verenigingen, meer richten op het vergroten van het bewustzijn over mondiale rechtvaardigheid en duurzaamheidskwesties.

Als onderdeel van de Europese Week van de Microfinanciering namen we deel aan veel panels en gaven we een presentatie over ons eindklantenonderzoek. We zullen nog meer webinars houden en meer berichten publiceren voor leden en investeerders.

We bereiden ons voor op de komende regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten om partners te ondersteunen bij het voldoen aan de regelgeving. Ook gaan we door met de voorbereidingen voor rapportage volgens de EU-richtlijn voor duurzaamheidsrapportage vanaf 2026.

Hoewel we verwachten dat de moeilijke economische omstandigheden de rest van het jaar zullen aanhouden en dat PAR 90 hoog zal blijven, verwachten we 2023 met een positief resultaat af te sluiten.

Meer informatie over Q3 2023 is beschikbaar bij de feiten en cijfers >

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit in Q3-2023 (PDF)3,2 MBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2023

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari