Kwartaalbericht Q1 2023: Een positieve start van het jaar

Kwartaalbericht Q1 2023: Een positieve start van het jaar

Feiten en cijfers.PNG

Vier keer per jaar publiceert Oikocredit Internationaal kerncijfers en -feiten over het afgelopen kwartaal. Hier lees je extra achtergrondinformatie over de ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2023.

De implementatie van onze gemeenschapsgerichte strategie

De nieuwe strategie van Oikocredit is gericht op het versterken van de veerkracht van gemeenschappen en het stimuleren van verantwoord beleggen door zich te richten op drie hoofdpijlers: het opbouwen van een holistische benadering van het ondersteunen van gemeenschappen; het bevorderen van een wereldwijde impact-makende beweging; en het faciliteren van een directere verbinding tussen partners, gemeenschappen, leden en investeerders.

Onze jaarlijkse online zelfperceptieonderzoeken onder klanten zijn op het vlak van sociale impact belangrijk om te zorgen dat onze partners, en wijzelf, zo goed mogelijk inspelen op de meningen en zorgen van eindklanten. 

Het rapport over het eindklantenonderzoek van 2022, dat in het eerste kwartaal werd afgerond en nu is gepubliceerd, weerspiegelt de betrokkenheid van 19 partnerorganisaties voor financiële dienstverlening (vergeleken met 5 in 2021) en bijna 16.500 deelnemende eindklanten. We vroegen deelnemers aan het onderzoek in onze focusregio's Afrika, Azië en Latijns-Amerika & het Caribisch gebied naar hun thuissituatie, de ontwikkeling van hun onderneming en hun toekomstverwachtingen. Bijna 90% van de klanten zei dat de partners van Oikocredit een positieve invloed hebben op hun welzijn.

Op het gebied van gemeenschapsgerichte projecten waren we blij te kunnen melden hoe onze financiële inclusiepartner Banco da Familia in Brazilië retailkredieten heeft ontwikkeld voor de financiering van renovatie van huizen, nieuwe betaalbare woningen en water-, sanitatie- en hygiëneprojecten (WASH). Andere gemeenschapsgerichte projectontwikkelingen tijdens het kwartaal waren onder andere de goedkeuring van € 2,5 miljoen aan nieuwe leningen voor de financiering van onderwijs met partners in Kenia en Nigeria, en we blijven werken aan een pijplijn van nieuwe WASH-projecten in Afrika en Azië.

Om partners, gemeenschappen, leden en investeerders met elkaar in contact te brengen, hebben we de eerste van onze nieuwe Oikocredit Live online-evenementen gehouden, waarbij de bespreking van het klantenonderzoek werd gecombineerd met inzichten in het werk van onze microfinancieringspartner Finca Perú. En als onderdeel van ons streven naar een wereldwijde impact-makende beweging, brengt de lancering van het nieuwe model voor kapitaalwerving met zich mee dat de focus van de ondersteunende verenigingen van Oikocredit wordt versterkt: de missie van Oikocredit in hun regio's promoten; lokale gemeenschappen van investeerders stimuleren en hen informeren over ons werk en dat van onze partners; voorlichting over duurzame ontwikkeling bevorderen; en fungeren als de stem van de leden.

Het Executive Committee van Oikocredit Internationaal heeft een nieuw strategisch plan voor capaciteitsopbouw goedgekeurd, zodat het beter aansluit bij de nieuwe strategie die gericht is op gemeenschappen. We streven ernaar onze capaciteitsopbouw voor landbouwpartners uit te breiden met nieuwe thema's als aanpassing aan het klimaat in plattelandsgemeenschappen en de ontwikkeling van jonge leidinggevenden.

Ontwikkelingen in de portefeuille

In het eerste kwartaal was een belangrijke doelstelling het beschermen van de omvang en kwaliteit van de krediet- en aandelenportefeuille. De groei van de portefeuille naar € 1.010,6 miljoen, een stijging van 0,3% ten opzichte van € 1.007,2 miljoen eind 2022, was bescheiden maar verwacht gezien de aanhoudende marktvolatiliteit en onzekerheid, de hoge kosten voor leningen en de daaruit voortvloeiende voorzichtigheid van onze huidige en potentiële partners. De kwaliteit van de kredietportefeuille bleef goed en het totale financiële resultaat van het kwartaal was € 3,1 miljoen. Onze Indiase dochteronderneming Maanaveeya presteerde solide, met een groei van de kredietportefeuille van 20% in het kwartaal.

De PAR 90 (het percentage leningen met een aflossingstermijn van ten minste 90 dagen) steeg van 3,8% eind 2022 naar 4,4%, maar blijft ruim onder onze streefwaarde van 6%. We hadden 501 partners aan het eind van het kwartaal, vergeleken met 519 het kwartaal daarvoor, en we schreven € 6,9 miljoen af op leningen aan 11 partners.

Zoals verwacht, met een overgang naar een nieuw kapitaalwervingsmodel, daalde het totale ledenkapitaal met € 13,1 miljoen van € 1.110,7 miljoen naar € 1.097,6 miljoen. Wederom waarderen we de loyaliteit van onze leden en beleggers aan onze missie. De liquiditeit bleef gezond met 22,5%, vergeleken met 23,9% in het vorige kwartaal. Vanaf 1 maart zijn we verheugd over de hervatting van de kapitaalinstroom in Duitsland via het nieuwe beleggingsproduct, de participaties, en ook over de start van het aanbieden van participaties aan coöperatieleden van Oikocredit.

Oikocredit Internationaal heeft de basis van de berekening van de intrinsieke waarde (NAV) per participatie gewijzigd: zie de uitleg hier. Op basis van de nieuwe berekening daalde de intrinsieke waarde van € 213,95 naar € 212,36, maar deze blijft boven de streefwaarde van € 210.

Hoewel de afdekkingspremies hoog bleven, bleven we de operationele kosten onder controle houden. Deze stegen in het eerste kwartaal marginaal van 3,0% naar 3,2% van het balanstotaal.

De onrust in de financiële sector die sommige Europese en Noord-Amerikaanse banken trof, had geen merkbare invloed op de prestaties van Oikocredit. Ondanks het groeiende bewustzijn van de gevolgen van klimaatverandering voor bedrijven, gemeenschappen en landen, zien we tot nu toe weinig tot geen directe financiële gevolgen voor onze partners. Met onze landbouwpartners wordt er echter steeds meer gesproken over regeneratieve landbouw en klimaatbestendigheid en -aanpassing.

Vooruitzichten

We verwachten dat de onzekerheid op de markt en de stijgende rente in het tweede kwartaal de kredietbereidheid zullen blijven onderdrukken. Desondanks zijn er veel huidige en potentiële partners die graag met ons willen samenwerken, waaronder organisaties die goed gepositioneerd zijn om gemeenschapsgerichte projecten uit te voeren.

Aangezien de overgang naar het nieuwe kapitaalwervingsmodel nog gaande is, verwachten we dat de aflossingsverzoeken zullen aanhouden, wat mogelijk zal leiden tot een verdere verlaging van het totale ledenkapitaal en enkele extra kosten. Participaties, het nieuwe beleggingsproduct, zullen gefaseerd beschikbaar komen voor meer groepen van investeerders en uiteindelijk zowel aandelen in Oikocredit als andere beleggingsproducten uitgegeven door de ondersteunende verenigingen en de Oikocredit International Share Foundation (OISF) volledig vervangen.

We blijven werken aan de nieuwe instroomstrategie terwijl het nieuwe model voor het aantrekken van kapitaal wordt geïmplementeerd.

De verdere harmonisatie van onze systemen met de EU-regelgevingseisen betekent dat we contact zullen blijven opnemen met investeerders van wie de documentatie moet worden bijgewerkt.

De vooruitzichten voor de rest van het jaar blijven bovenal positief.

Meer informatie over Q1 2023 is beschikbaar bij de Feiten en cijfers >

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit in Q1-2023 (PDF)3,0 MBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2023

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari