Oikocredit en Aqua for All bundelen de krachten voor betere watervoorziening en sanitatie in Oost-Afrikaanse gemeenschappen

Oikocredit en Aqua for All bundelen de krachten voor betere watervoorziening en sanitatie in Oost-Afrikaanse gemeenschappen

Untitled design (3).png

De gezamenlijke steun voor inclusieve financieringsinstellingen versnelt de toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen voor mensen met een laag inkomen in Kenia en Oeganda.

Oikocredit, investeerder met een sociale impact, en de internationale stichting Aqua for All gaan Sidian Bank in Kenia en EBO Financial Services in Oeganda ondersteunen bij het verstrekken van meer leningen voor water- en sanitatievoorzieningen aan mensen die daar geen toegang toe hebben.

Als reactie op het gebrek aan toegang tot veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) op het platteland en in de peri-urbane gebieden van Kenia en Oeganda, werken Oikocredit en Aqua for All samen met Sidian Bank (Kenia) en spaar- en kredietcoöperatie EBO (Oeganda). Oikocredit zal in Kenia US$ 2 miljoen en in Oeganda US$ 160.000 beschikbaar stellen voor de financiering van WASH-initiatieven van gemeenschappen die door de particuliere sector worden geleid. Aqua for All draagt bij met subsidies voor technische bijstand en training, kapitaal voor eerste verliezen en op prestaties gebaseerde stimuleringsmaatregelen.

In Kenia zal Sidian Bank (sinds 2005 partner van Oikocredit en sinds 2020 partner van Aqua for All) leningen verstrekken aan aanbieders en afnemers van betaalde WASH-diensten. Verwacht wordt dat tegen 2026 5.000 huishoudens van de samenwerking zullen profiteren. In Oeganda zal EBO (partner van Oikocredit sinds 2016) leningen verstrekken aan klanten en kleine particuliere waterbedrijven om hun activiteiten uit te breiden of te verbeteren, en snel toegang verschaffen tot fondsen voor noodreparaties aan leidingen, waarvan tegen 2026 1.500 huishoudens zullen profiteren.

Michael Kariah, Investment Officer van Oikocredit voor Oost-Afrika, vertelt: "Via ons partnerschap met Aqua for All verbeteren we de toegang tot betaalbare en duurzame WASH-diensten in onze regio. Dit omvat onder meer nieuwe financiering voor EBO in Oeganda en Sidian Bank in Kenia. Deze investeringen zijn een belangrijk element in de uitvoering van onze gemeenschapsgerichte strategie 2022-2026. We zijn enthousiast over deze projecten en kijken reikhalzend uit naar de bredere positieve impact op gemeenschappen door ons partnerschap met Aqua for All."

Leonard Obuna, WASH Finance Manager voor Kenia bij Aqua for All, zegt: "De samenwerking met EBO is de start van onze inspanningen om huishoudens en kleine en middelgrote ondernemingen in Oeganda te ondersteunen. Onze nieuwste samenwerking met Sidian Bank zal een impuls geven aan onze huidige inspanningen om de Keniaanse water- en sanitatiesector om te vormen tot een meer inclusieve en duurzame economie. In Oikocredit hebben we een gelijkgestemde partner gevonden om kapitaal voor WASH te mobiliseren en tegelijkertijd een positieve impact te genereren voor gemeenschappen in Oost-Afrika met lage inkomens. 

Chege Thumbi, CEO van Sidian Bank: "We zijn erg blij dat we onze samenwerking met Aqua for All en Oikocredit kunnen voortzetten om de Keniaanse bevolking sneller toegang te geven tot betaalbare en betrouwbare WASH-diensten. Als bank zijn we toegewijd aan het overbruggen van de kloof op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne en het maken van een positieve impact op gemeenschappen."

Mugume Joseph, Chief Executive Officer van EBO Financial Services, vertelt: "Onze nieuwe samenwerking met Aqua for All en Oikocredit zal Oeganda helpen om de prevalentie van door water overgebrachte ziekten en de kosten voor gezondheidszorg voor huishoudens te verminderen, vrouwen en meisjes te vrijwaren van het halen en dragen van water zodat ze zich kunnen bezighouden met onderwijs en economische activiteiten, en de irrigatie en productiviteit van de landbouw, de voedselzekerheid en het levensonderhoud van kleine boeren te verbeteren."

Over Sidian Bank

Sidian Bank is een toonaangevende middelgrote financiële instelling in Kenia die een breed scala aan producten en diensten aanbiedt op het gebied van sparen, lenen, verzekeren en handelsfinanciering met een focus op kmo's en particulieren. De bank is toegewijd aan het ondersteunen van haar klanten met financiële oplossingen op maat die voldoen aan hun unieke behoeften. Met een uitgebreid netwerk van 43 kantoren en diverse digitale kanalen garandeert de bank toegankelijkheid en gemak voor haar gewaardeerde klanten.

Ga voor meer informatie naar https://sidianbank.co.ke/.

Over EBO Financial Services

EBO Financial Services is een Oegandese spaar- en kredietcoöperatie met meer dan 100.000 leden die is opgericht, in eigendom is van en gecontroleerd wordt door leden. De missie van EBO, die gericht is op maatschappelijke betrokkenheid, is het leveren van duurzame financiële diensten van hoge kwaliteit die het levensonderhoud van leden verbeteren, met name in plattelandsgebieden, en tegelijkertijd het milieu beschermen. EBO mobiliseert haar leden om te sparen, verstrekt kredietdiensten en traint leden in goede landbouwpraktijken.

EBO werd in 1995 opgericht door kleinschalige boeren in het district Greater Mbarara en bedient momenteel meer dan 15 districten in de westelijke regio die te kampen hebben met een gebrek aan toegang tot krediet en andere financiële diensten van conventionele financiële instellingen. De organisatie streeft ernaar het levensonderhoud van de armen op het platteland te verbeteren, met name van landbouwgemeenschappen, vrouwen en jongeren, en tegelijkertijd winst te maken om haar groei te ondersteunen.

Ga voor meer informatie naar https://ebo.co.ug/

Over Aqua for All

Aqua for All is een internationale stichting die voornamelijk actief is in Afrika en Azië. Al meer dan twintig jaar werken we aan de transformatie van de water- en sanitatiesector in een innovatieve, duurzame en inclusieve WASH-economie wereldwijd. Wij geloven dat innovatie, schaalbare oplossingen en publiek en privaat kapitaal nodig zijn om de financiële en servicekloven te overbruggen om SDG 6 - Water en sanitaire voorzieningen voor iedereen - te bereiken.

We gebruiken subsidies om huishoudens met een laag inkomen sneller toegang te geven tot water en sanitaire voorzieningen. Onze transformatieve aanpak omvat marktontwikkeling en toegang tot financiering. We ondersteunen lokale dienstverleners om hun marktgebaseerde oplossingen op te schalen en kapitaal aan te trekken. Daarnaast gebruiken we onze fondsen om privékapitaal te mobiliseren om de investeringen in water en sanitaire voorzieningen te verhogen.

Ga voor meer informatie naar http://www.aquaforall.org.

Over Oikocredit

Social impact-investeerder en wereldwijde coöperatie Oikocredit heeft bijna vijf decennia ervaring met het financieren van organisaties die actief zijn op het gebied van financiële inclusie, landbouw en duurzame energie.

Oikocredits leningen, kapitaalinvesteringen en capaciteitsopbouw zijn erop gericht om mensen met een laag inkomen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika in staat te stellen hun levensstandaard duurzaam te verbeteren.

Oikocredit financiert meer dan 500 partners, met een totaal uitstaand kapitaal voor ontwikkelingsfinanciering van € 1.037,2 miljoen (per september 2023). Ga voor meer informatie naar www.oikocredit.be

Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2023

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari