Impact Rapport 2023

Impact Rapport 2023

IR2023 eng cover.jpg21 september 2023

Oikocredit Internationaal heeft vandaag haar Impact Rapport 2023 gepubliceerd. Het Impact Rapport toont aan dat Oikocredit op grote schaal een verschil maakt. Het uitgebreide impact rapport rapporteert over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s), capaciteitsopbouw, ecologische voetafdruk en meer.

De inclusieve financieringspartners van Oikocredit bereikten in 2022 ruim 42,2 miljoen mensen, zo blijkt uit Oikocredits nieuwe Impact Rapport. Het vandaag gepubliceerde rapport beschrijft hoe Oikocredit en haar 519 partners duurzame ontwikkeling bevorderen en positieve resultaten laten zien in de belangrijkste focussectoren: financiële inclusie, landbouw en hernieuwbare energie.

Focussectoren impact rapport 2023

Nu de wereld wordt geconfronteerd met wat wordt beschreven als een polycrisis, is het werk van Oikocredit om duurzame ontwikkeling te bevorderen relevanter dan ooit. Mensen met een laag inkomen zijn zwaar getroffen door een samenloop van factoren, waaronder inflatie, ernstige klimaatveranderingen, de oorlog in Oekraïne en andere geopolitieke spanningen.

Ondanks de uitdagende situatie zijn de partners van Oikocredit erin geslaagd hun bereik uit te breiden en de toegang tot hun producten en diensten te verbeteren. Zo konden zij tegemoetkomen aan de behoeften van mensen en gemeenschappen met lage inkomens.

Dave Smit, director impact investments bij Oikocredit, vertelt: “Ons Impact Rapport laat zien hoe de partners van Oikocredit op grote schaal een verschil maken door de levens van eindklanten en hun gemeenschappen over de hele wereld te verbeteren.  Het rapport biedt een evenwicht tussen enerzijds een op gegevens gebaseerd overzicht van het werk van onze partners en anderzijds een beeld van hoe het met de eindklanten gaat. Dit alles zou uiteraard niet mogelijk zijn zonder de investeerders, leden en donateurs van Oikocredit. En ik ben trots op de vooruitgang die we samen boeken.”

Het Impact Rapport 2023 rapporteert over een breed scala aan parameters. De belangrijkste thema’s zijn onder meer de bijdrage van Oikocredit aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN, Oikocredits diensten voor capaciteitsopbouw, een analyse van Oikocredits ecologische voetafdruk en onderzoek naar vrouwen in leidinggevende posities.

Vrouwen en boeren behoren tot de belangrijkste doelgroepen

Het bereik van de partners van Oikocredit was het grootst in gebieden op het platteland, waar 67% van de eindklanten op het gebied van financiële inclusie zich bevindt. In totaal werden er in de betreffende verslagperiode 2,59 miljoen boeren bereikt door de landbouwpartners van Oikocredit.

Numbers that matter screenshot impact rapport

Ongeveer 87% van de eindklanten van de inclusieve financieringspartners van Oikocredit zijn vrouwen. Ook hebben de partners van Oikocredit geholpen met het creëren of ondersteunen van 6,3 miljoen jobs bij de kleine en middelgrote ondernemingen waarmee zij samenwerken.

Het rapport belicht ook de resultaten van het eindklantenonderzoek van Oikocredit, waarin eindklanten veranderingen in hun leven rapporteerden. Ongeveer 90% van de ruim 16.000 ondervraagde mensen gaf aan dat de partners van Oikocredit een positieve invloed hadden op hun welzijn.

Lees hier het Impact Rapport 2023 voor meer informatie >

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit Impact Report 20239,7 MBapplication/pdfdownload

« Terug