Oikocredit versterkt betrokkenheid bij Mexicaanse micro-ondernemingen met lening van €2,1 miljoen aan Sofipa

Oikocredit versterkt betrokkenheid bij Mexicaanse micro-ondernemingen met lening van €2,1 miljoen aan Sofipa

Logo Sofipa.jpg05 februari 2024

De vierjarige lening aan deze nieuwe partner komt ten goede aan micro-ondernemingen in het zuidoosten van Mexico, en meer specifiek aan vrouwen in onderontwikkelde plattelandsgebieden.

Oikocredit heeft een termijnlening van 40 miljoen MXN (2,1 miljoen euro) verstrekt aan haar nieuwe partner Sofipa Corporation, SAPI de CV SOFOM ENR (Sofipa), gevestigd in San Antonio de la Cal, Oaxaca, Mexico. Met deze lening, die in november 2027 afloopt, versterkt Oikocredit haar steun aan Mexicaanse micro-ondernemingen om de levensomstandigheden in hun gemeenschappen te verbeteren.

Sofipa is voornamelijk actief in de staten Oaxaca en Guerrero, in het zuidoosten van Mexico. Volgens de Nationale Raad voor de Evaluatie van het Sociale Ontwikkelingsbeleid (Coneval) hebben de staten Oaxaca en Guerrero grote plattelandsgebieden met veel armoede. De lening van Oikocredit zal worden gebruikt om micro-ondernemingen in kansarme gemeenschappen te ondersteunen met financiële instrumenten om hun economische situatie te verbeteren.

Het belangrijkste product van Sofipa is groepsmicrokrediet voor vrouwen. Deze 'groepsmicrokredieten' zijn een microfinancieringsstrategie waarbij kleine groepen individuen, vaak vrouwen, zich verenigen om gezamenlijk toegang te krijgen tot financiële diensten.

Ongeveer 80% van de klanten van Sofipa's groepsmicrokredieten woont op het platteland en 90% is vrouw. De sociale impact van het ondersteunen van deze twee groepen draagt bij aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG's) 1, 5, 8 en 10.

Francisco Hernández Díaz, algemeen directeur van Sofipa: "We zijn blij en trots om onze nieuwe samenwerking met Oikocredit aan te kondigen. Deze samenwerking betekent een belangrijke stap voorwaarts in onze missie van financiële inclusie voor mensen met een laag inkomen in het zuidoosten van Mexico. Samen zullen we ons richten op het bevorderen van productieve activiteiten en het substantieel verbeteren van de levenskwaliteit van veel gezinnen."

Fernando Gonzalez, Investment Officer bij Oikocredit, benadrukte de sociale impact van beide instellingen: "Sofipa is een microfinancieringsinstelling die trots is op haar impact, met een sterke cultuur en arbeidsethiek die zich uitstrekt over de hele organisatie. Sofipa biedt een indrukwekkend bereik in kansarme gebieden en medewerkers moeten grote afstanden afleggen om hun klanten te bereiken. Dit nieuwe partnerschap helpt Oikocredit bij het vervullen van haar missie om sociale impact te creëren en haar betrokkenheid bij de gemeenschappen die ze ondersteunt.

Over Sofipa

Sofipa Corporation S.A.P.I. de C.V., SOFOM E.N.R.(Sofipa) is een particuliere niet-bancaire microfinancieringsinstelling. Het begon zijn activiteiten in 2004 in Oaxaca (zuidwesten van Mexico) als een coöperatieve consumentenvereniging. In 2010 veranderde het zijn status in een coöperatieve spaar- en kredietvereniging en richtte het zijn kredietaanbod voornamelijk op groepsmicrokrediet. In 2016 kreeg het zijn huidige wettelijke status.

Ontstaan uit de uitdagingen waar het zuidoosten van Mexico van oudsher mee te maken heeft: veel armoede en marginalisering, achterstand op het gebied van onderwijs en infrastructuur, en beperkingen in basisvoorzieningen, die de ontwikkeling van het gebied hebben belemmerd. In deze context is financiële inclusie een van de grootste uitdagingen, verergerd door het tekort aan gespecialiseerde financiële diensten voor mensen met een laag inkomen.

Zo ontstond Sofipa in februari 2004, met de missie om innovatieve financiële oplossingen te ontwikkelen die de productieve activiteiten van mensen met een laag inkomen bevorderen en zo bijdragen aan de regionale ontwikkeling en financiële inclusie van de niet-bancaire sector in Mexico. Als u meer wilt weten, bezoek dan www.sofipa.org.mx.

« Terug