Hoe onze coöperatie omging met verandering in 2023 geeft me vertrouwen voor 2024

Hoe onze coöperatie omging met verandering in 2023 geeft me vertrouwen voor 2024

Mirjam 't Lam cropped.jpg11 januari 2024

Nieuwjaarsboodschap van Oikocredit-directeur Mirjam 't Lam

2023 was een verontrustend jaar voor mensen wereldwijd die zich inzetten voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Maar ondanks de toenemende instabiliteit, onrust en onvoorspelbaarheid, ben ik blij met de manier waarop Oikocredit meerwaarde is blijven creëren en sociale impact is blijven ontwikkelen, terwijl we tegelijkertijd belangrijke veranderingsinitiatieven implementeerden.

Onze gezamenlijke investering van tijd, inspanning en middelen in 2023 stelde ons in staat om met succes de stap te zetten van het ontwerpen en testen naar het uitvoeren van onze nieuwe strategie, en van het plannen en uitvoeren van de grootste verandering ooit in het kapitaalwervingsmodel van onze coöperatie.

Oikocredits personeel, ondersteunende verenigingen, coöperatieve leden en Raad van Commissarissen verdienen enorme waardering en dankbaarheid voor het feit dat ze ons door deze twee belangrijke transities hebben geloodst. De manier waarop we met veranderingen zijn omgegaan en dat nog steeds doen, is bewonderenswaardig. Dit is een organisatiebrede inspanning geweest.

We waarderen de vele leden en investeerders die vertrouwen in ons werk hebben gehouden, ondanks het feit dat een relatief klein aantal besloot hun investeringen terug te betalen (zoals we hadden verwacht) bij de overgang van ledenaandelen naar participaties als ons investeringsproduct. Terwijl we het jammer vinden om investeerders en kapitaal te zien vertrekken, is onze portefeuille van ontwikkelingsfinanciering in de vorm van leningen en participaties blijven groeien, evenals onze capaciteitsopbouw. We hebben met succes nieuwe projecten opgestart die de veerkracht van gemeenschappen vergroten in sectoren als onderwijs, huisvesting en water- en sanitaire voorzieningen. En ons bereik van vrouwen, boeren en klanten met inclusieve financiering bleef toenemen.

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder zorgvuldig beheer van onze liquiditeit en de risico's die gepaard gaan met zulke grote veranderingen. Gedurende het hele jaar konden we onze investeerders van dienst zijn met aflossingen en konden we leningen en investeringen verstrekken aan partnerorganisaties. Voor mij is dit het bewijs dat onze risicobeheerprocessen robuuster zijn geworden.

Als ik terugkijk op 2023, komen er ook veel andere successen in me op. Daaronder zou ik willen benadrukken hoe we onze digitale, data- en andere capaciteiten verder hebben ontwikkeld om beter inzicht te krijgen in de voortgang van de implementatie van onze strategie en het creëren van impact. Net zo waardevol is de manier waarop onze partners inzichten uit ons baanbrekende Client Self-Perception Survey in hun werk verwerken. Partners maken steeds meer gebruik van de resultaten van het onderzoek om hun producten en diensten beter af te stemmen op de prioriteiten van eindklanten.

Persoonlijk ben ik ook blij dat Oikocredit volwassener en flexibeler is geworden - als netwerk en als team van individuele professionals op het gebied van social impact investment.

Als ik aan het komende jaar denk, ben ik ervan overtuigd dat onze coöperatie goed is uitgerust om haar strategie effectief uit te voeren. Het leven is zelden eenvoudig en er zullen zowel intern als extern uitdagingen zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat we die samen kunnen overwinnen door onszelf te versterken, door de missie van onze coöperatie volledig in eigen handen te nemen en door te kiezen voor innovatie, digitale benaderingen, samenwerking en voortdurende verbetering door te leren. Zoals altijd moeten we ook efficiënt zijn en ons gezond verstand gebruiken bij het creëren van meerwaarde.

Laten we ons bij het begin van 2024 opnieuw inzetten om ervoor te zorgen dat onze partners en hun klanten, en onze leden en investeerders, tastbare positieve resultaten blijven zien van alle aspecten van ons werk. Laten we de vaart erin houden en voortbouwen op wat we de afgelopen 12 maanden hebben bereikt om onze coöperatie nog beter te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen.

We wensen alle leden van onze Oikocredit-familie, -gemeenschap en -beweging een gelukkig en vredevol jaar toe.

Mirjam 't Lam

« Terug