Reflectie op 2018 en vooruitblik

Reflectie op 2018 en vooruitblik

Thos-Gieskes-web.jpg

Thos Gieskes, Managing Director van Oikocredit International, reflecteert over 2018 en werpt een blik vooruit: waar gaat Oikocredit naartoe? Inspelend op de veranderingen in de wereld toch blijven inzetten op groei en maximale impact van onze beleggingen om zo bij te dragen tot een waardig bestaan.

In 2018 was het 50 jaar geleden dat op een bijeenkomst van de Wereldraad van Kerken het  idee werd gelanceerd om Oikocredit op te richten. Terugkijkend zijn we trots op wat Oikocredit de afgelopen decennia heeft bereikt.

De afgelopen jaren veranderde de wereld om ons heen heel snel wat ook een weerslag heeft op het werk dat wij doen. Hoewel onze sociale impact sterk blijft, kwamen onze financiële resultaten onder druk zoals je kan lezen in de laatste jaarverslagen. Dit komt voornamelijk door de wereldwijde lage rente die al een aantal jaren aanhoudt en ook door de toegenomen concurrentie in de sector van de sociale impactbeleggingen.

Om deze problemen aan te pakken én zo ook onze financiële resultaten te verbeteren hebben we onze strategie bijgestuurd. In de toekomst gaan we onze inspanningen concentreren op  een aantal belangrijke sectoren en markten. Zo kunnen we de complexiteit en de kosten binnen onze organisatie velagen. Want we hebben onszelf ambitieuze doelen gesteld: blijven groeien met samen met onze partners en de sociale impact voor de mensen waarmee zij werken maximaliseren.

Ondanks alle veranderingen in 2018, hebben we een bescheiden groei van onze ontwikkelingsportfolio kunnen realiseren in overeenstemming met wat we vooropgesteld hadden. We zagen ook een aanhoudende gezonde instroom van middelen van onze leden en beleggers, voornamelijk dankzij het werk van de ondersteuningsorganisaties van Oikocredit, zoals onze cvba in België. We hebben al goede vooruitgang geboekt bij het implementeren van onze bijgewerkte strategie en we kunnen nu al zien dat de voordelen zich beginnen af te tekenen. We verwachten dan ook dat we vanaf dit jaar de impact van de veranderingen ten volle zullen zien. Onze financiële resultaten voor 2018 staan nog steeds onder druk. Je kan hierover meer lezen in ons jaarverslag dat binnenkort verschijnt. Pas vanaf 2019 verwachten dat hierin verbetering zal optreden.

Organisatorische verandering is zelden eenvoudig, maar het is belangrijk dat we ons aanpassen om relevant te blijven als organisatie. Onze passie voor het creëren van sociale impact blijft de kern van deze veranderingen. En we zijn net zo toegewijd als altijd om met ons werk het leven van mensen en gemeenschappen met een laag inkomen te verbeteren.
Oikocredit kan terugvallen op meer dan 40 jaar ervaring in impactbeleggen, een loyale investeerdersbasis, een echt wereldwijd netwerk van partners en lokale kantoren en toegewijde medewerkers en vrijwilligers. Een sterkte die maar weinig andere organisaties kunnen evenaren.

Ik ben ervan overtuigd dat we met deze unieke combinatie een soliede basis hebben om onze strategische doelen te bereiken en onze positie als leider in de sector van sociale beleggingen in de komende jaren te versterken.

 

Labels
OC Belgie Nieuwsbrief

« Terug naar het nieuwsoverzicht