Financiële steun aan vrouwen komt onderwijs voor kinderen ten goede

Financiële steun aan vrouwen komt onderwijs voor kinderen ten goede

foto Djénéba Coulibaly rognée.png

Djnénéba Coulibaly

Wellicht nog belangrijker dan de rechtstreekse financiering van onderwijsprogramma’s voor kansarme kinderen, is de financiële steun die Oikocredit verleent aan vele duizenden vrouwen via kleine kredieten.

We zijn inderdaad trots dat 84% van de microkredieten bij Oikocredit naar vrouwelijke klanten gaat. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen hun geld veel vaker dan mannen aan hun gezin besteden. Ze kiezen er bijvoorbeeld eerder voor om geld uit te geven aan onderwijs voor hun kinderen en aan gezonde voeding. 

Een andere onrechtstreekse maar zeer belangrijke impact op onderwijs hebben onze financieringscriteria. Zo bijvoorbeeld het verbod op kinderarbeid in de landbouworganisaties die we financieren.

Djénéba Coulibaly, te gast op onze Oikocredit Fair Trade conferentie in maart dit jaar, ging hier tijdens haar bezoek op in. Bij haar coöperatie, Katana uit Ivoorkust, staat het thema kinderarbied hoog op de agenda. Ze brengen het aan in gesprekssessies met de moeders. Want de moeders bepalen of een kind naar school of naar het veld gaat. De regel is dat de kinderen tijdens de schooltijd ook effectief op de schoolbanken zitten. Bij inbreuken tegen deze regel gaat men in overleg met de moeder.

Bovendien zorgt de coöperatie zelf ook voor goede schoolkits (schriften, schrijfgerief,…) tegen een betaalbare prijs. “Dit blijkt een uitstekende stimulans om kinderen naar school te sturen.”, aldus Coulibaly.

 

« Terug