Hoe kleine leningen en solidaire economie een leven kunnen veranderen!

Hoe kleine leningen en solidaire economie een leven kunnen veranderen!

FINCA-PE-44.jpg

Marthe Inocente, klant van de microfinanciering instelling Finca Perú

Marthe woont in een dorpje in Peru. Ze startte haar ‘restaurant’ in 1994: toen enkel nog maar met enkele tafels buiten op straat.

in 2013 nam ze contact op met Finca Perú en werd ze lid van de bankgroep van haar dorp. Ze vertelt ons: “Ik vind het heel leuk dat we om de 4 weken een vergadering houden, ik ontmoet graag de andere leden van onze bankgroep. En bovenal : ik vind het super dat ik nu  leningen kan aangaan!”

Dankzij het advies van Finca en de vorming die ze van hen kreeg, heeft zij haar restaurant kunnen ontwikkelen, op financieel maar ook op materieel vlak.

Ze kookt nog steeds op straat, om de klanten aan te trekken en te verleiden. Ze bedient ook nog altijd maaltijden buiten op, maar nu heeft ze daarbovenop ook een zaaltje binnen met 5 tafels.

Vanaf 6 uur ‘s morgens tot ‘s namiddags is het restaurant van Martha open, 7 dagen op 7. Gedurende de week is het rustiger en kan Maria het op haar eentje aan in de keuken. Maar tijdens de weekends, wanneer de klanten toestromen, doet Martha beroep op de hulp van haar grote familie: haar schoondochter, haar broer en nog andere leden van haar familie schieten haar dan ter hulp.

Onlangs is Martha voorzitster geworden van de dorpsbank, een officiële functie die beurtelings wordt uitgeoefend door elk lid van de groep. De afwisseling neemt om de 4 maanden plaats (4 maanden is de duur van een lening), zodat iedereen zich medeverantwoordelijk voelt voor de hele groep. Als een lid van de groep haar lening niet kan terugbetalen, springen de andere leden ter hulp. Meestal zorgen zij ervoor dat de vrouw die in gebreke blijft, meer geld kan verdienen dankzij een bijkomende activiteit. Zo zullen ze haar bijvoorbeeld gratis voedsel bezorgen dat ze bijkomend kan bereiden en verkopen.

FINCA Perú biedt ondersteuning aan vrouwen met een laag inkomen in de centrale hooglanden van Peru

FINCA Perú is een non-profit microfinancieringsinstelling die vrouwen met een laag inkomen in Ayacucho, Huancavelica en Lima ondersteunt door middel van leningen en spaarproducten.

Bovendien biedt de Finca haar leden ook opleidingen aan op het vlak van administratie en financieel beheer, evenals cursussen op het vlak van vrouwenrechten en het verhogen van je zelfvertrouwen.

« terug