Komida: toegang tot krediet voor vrouwen met een laag inkomen op het platteland van Indonesië

Komida: toegang tot krediet voor vrouwen met een laag inkomen op het platteland van Indonesië

KOM-ID-21 - SDG 1 - pauvreté.jpg

Mimin, Rosidah, Euis, Yoyoh en Mari verpakken kroepoek

Mimin Among heeft een brede lach op haar mond wanneer ze het over haar broodwinning uit haar kroepoek-productie heeft.

“We zijn in 2004 begonnen met onze eigen productielijn van kroepoek, na jarenlang in dienst van anderen te hebben gewerkt. In 2009 zijn we dan lid geworden van de coöperatieve Komida, en hebben we van de coöperatieve een eerste lening gekregen. Daarmee konden we Wokpannen aankopen. Deze gebruiken we nog altijd.Onze zaak loopt zeer goed, en we stellen nu 10 mensen uit de buurt te werk, om te kunnen voldoen aan de vraag”, vertelt ze ons glunderend.

In het begin deden Mimin en en haar man Ajo Among alles zelf, en moesten ze het terrein huren waarop hun keuken stond. Nu, 15 jaar later, zijn ze de trotse eigenaar van hun terrein, zijn ze werkgever van 10 mensen, en beleveren ze 30 verkooppunten op 3 markten. Dit alles konden ze realiseren met de steun van de coöperatieve Komida, de partner van Oikocredit. Bij Komida konden ze onder andere al 9 leningen aangaan om hun dromen waar te maken.

Tegenwoordig gebruiken ze hun leningen om grotere hoeveelheden basisproducten te kopen. Hun huidige lening bedraagt 15 miljoen Indonesische roepies, hetzij ongeveer € 900, met een terugbetaling gespreid over 50 weken. Vooral gedurende de periode van de ramadan moeten ze over een omvangrijke stock kunnen beschikken omdat hun leverancier dan dicht is.

“Het bijkomend geld dat we verdienen zetten we deels opzij om het hoofd te kunnen bieden aan noodsituaties. We kunnen onze 5 kinderen nu ook een degelijke opleiding bieden. En een volgende lening willen we gebruiken om te investeren in de renovatie van onze keuken”, aldus nog Mimin Among.

Mimin Among is maar een van de vele vrouwen op het Indonesische platteland die geholpen worden door de coöperatie Komida. Komida startte in 2005 met een microfinancierings-programma om in de provincie Aceh overlevenden van de tsunami te helpen. Inmiddels hebben ze hun diensten uitgebreid over het hele land, waarbij ze hun dienstverlening heel specifiek richten op plattelandsvrouwen met een laag inkomen.

Naast microkrediten biedt KOMIDA vandaag ook spaarproducten aan, alsook een kredietverzekering. Verder heeft KOMIDA een sterke sociale performance en werkt de coöperatie volgens de klantbeschermingsprincipes van de Smart Campaign (artikel in het EN).

« terug