Waardering voor de arbeid en toewijding in elk kopje koffie

Waardering voor de arbeid en toewijding in elk kopje koffie

Ulrike Haug 1.jfif05 juni 2024

Onze collega Ulrike Haug deelt haar unieke ervaringen van de koffiereis van Oikocredit in Peru, waar ze getuige was van de sociale impact van de steun van Oikocredit op lokale koffieboeren en hun gemeenschappen. Haar reflecties over duurzame praktijken en de uitdagingen waar deze boeren voor staan, benadrukken hoe belangrijk het is om de toewijding achter elk kopje koffie te waarderen.

Ulrike Haug 1

Heb je je ooit afgevraagd wat er in je dagelijkse kopje koffie gaat? Terwijl ik hier in Lima nip aan het laatste kopje koffie speciaal voor mijn vertrek na een verblijf van drie weken in Peru, denk ik na over wat ik een paar weken geleden heb geleerd tijdens de koffiereis van Oikocredit. Samen met 17 andere investeerders bracht ik een week door in het hart van de Peruaanse koffieproductie in de regio Cajamarca, waar ik hardwerkende koffieboeren en toegewijde koffiecoöperaties en -verwerkers ontmoette. Hun toewijding en veerkracht lieten een blijvende indruk op me achter. Het was echt inspirerend om met eigen ogen de sociale impact van de financiering van Oikocredit op deze kleine boeren en hun gezinnen te zien.

Ik kreeg waardevolle inzichten in de centrale rol van Oikocredit bij het overbruggen van de liquiditeitskloof voor coöperaties en boeren. En ik zag de tastbare voordelen van biologische, Fairtrade of Rainforest Alliance certificering voor boeren - van meer herbebossing en verbeterde koffiekwaliteit tot betere prijzen en levensomstandigheden en beter onderwijs (alle boeren die we spraken konden hun kinderen naar de universiteit sturen).

Een dringende kwestie die uit de gesprekken naar voren kwam, was de klimaatcrisis. De recente droogteperiodes hebben hun weerslag op de huidige oogst en dus op het inkomen van de boeren. Sommigen meldden dat ze experimenteerden met nieuwe plantvariëteiten, allemaal zeiden ze dat ze aan herbebossing deden en schaduwbomen plantten.

Vanaf nu zal elke slok koffie me herinneren aan de ongelooflijke reis die de koffie heeft afgelegd - van het harde werk op de koffieplantage tot de verwerking, het transport en het branden. Ik nodig je uit om samen met mij de arbeid en toewijding te waarderen die in elk kopje zit en na te denken over de impact van onze koffieconsumptie.

Geschreven door Ulrike Haug, Global Learning for Transformation & Advocacy Manager bij Oikocredit

Ulrike Haug 2

« Terug