Een eerste verslag van Oikocredit Journeys, een buitengewoon avontuur voor onze investeerders.

Een eerste verslag van Oikocredit Journeys, een buitengewoon avontuur voor onze investeerders.

14.05._2 V2.jpg04 juni 2024

Bij Oikocredit zijn het onze toegewijde en trouwe investeerders die onze missie mogelijk maken. Dankzij hun investeringen kunnen we onze partners leningen, kapitaalinvesteringen en steun voor capaciteitsopbouw bieden, waardoor een positieve spiraal van solidariteit en kansen ontstaat.

We vinden het belangrijk dat onze investeerders de daadwerkelijke impact van hun investering kunnen zien. Daarom ontwikkelden we Oikocredit Journeys - een kans voor onze investeerders om uit eerste hand ervaring op te doen met het werk van Oikocredit en de inspanningen van onze partners.

Van 12 tot 21 mei 2024 ging een groep investeerders op koffiereis in Peru om de werking van Oikocredit van dichtbij mee te beleven. Ook 4 Belgische investeerders namen deel. Je leest hier een eerste verslagje van de reis.

15 mei 2024

We zijn vertrokken op de eerste Oikocredit-reis voor investeerders in Peru!

14.05._2 V2

Op het programma staan bezoeken aan partnerorganisaties van Oikocredit en hun klanten. Ook: de koffieproductie ter plaatse. We zullen de reis van koffieboon tot kopje volgen en ervaren hoe de financiering van Oikocredit tastbare veranderingen in het leven van mensen teweegbrengt.

Vandaag reisden we naar San Ignacio, een klein dorp in het noorden van Peru, om kennis te maken met de koffiecoöperaties Unicafec en Frontersa San Ignacio.

Beide organisaties werken al enkele jaren met Oikocredit en ondersteunen hun leden met advies en opleidingen over teelt en natuurlijke meststoffen. De deelnemers konden ontdekken hoe de coöperaties werken door een bezoek te brengen aan de boerderijen waar de leden hun koffie produceren.

15.05.24._Unicafec_Frontera San Ignacio (3)

DSC_2523

16 mei 2024

“In het begin geloofde niemand in ons - behalve de medewerkers van Norandino,” legden Mauro en Grimaldina uit aan de deelnemers van de Oikocredit Journey tijdens onze ontmoeting in het kantoor van Norandino in Jaén (Peru). Het echtpaar kwam bij Norandino kort na de oprichting in 2006 en heeft momenteel een lening van ongeveer 20.000 soles (bijna 5.000 euro). Ze gebruiken de lening voor hun koffieplantage van 8 hectare. Daarnaast heeft Grimaldina een werkplaats voor motorfietsen. "Mijn zoon is monteur; ik heb van hem geleerd. Nu repareer ik de motoren zelf in de werkplaats."

16.05.24._Norandino_Sol y Cafe (7)

Norandino is een partnerorganisatie van Oikocredit en een duurzame en inclusieve spaar- en kredietcoöperatie. Ze zetten zich in voor de ontwikkeling van hun leden door middel van kwalitatieve financiële producten met sociale en ecologische verantwoordelijkheid.

18 mei 2024

We ontvingen in onze mailbox een bericht van Lies en Jan, 2 Belgische investeerders die deelnemen aan de koffiereis. “Beste investeerders in België, we hebben ondertussen een idee gekregen van de ontwikkeling van de koffie-branche in deze streek in het noordoosten van Peru, die onder meer mogelijk gemaakt wordt door de 'sociale investeringen' van Oikocredit, van ons allemaal dus. Het zou te lang duren om gedetailleerd in te gaan op wat we hier allemaal zien en horen, maar we zullen daar binnenkort meer over vertellen!”

En Johan en Anne-Marie mailden ons enkele foto’s :

20240515_113854

IMG-20240516-WA0002

29 mei 2024

Waarom noemden we de Oikocredit-reis naar Peru de koffiereis? De deelnemers reisden een week lang door het noorden van Peru en bezochten zes partnerorganisaties van Oikocredit die actief zijn in de koffiesector. Door te praten met medewerkers van de coöperaties en koffieproducenten leerden onze investeerders veel over koffie(teelt), de uitdagingen en hoe om te gaan met klimaatverandering.

Van het plukken in de koffievelden tot het verwerken van de koffiebonen en het klaarmaken voor de verkoop. Het aantal processtappen van plant tot eindproduct is groot. Uiteindelijk was iedereen het erover eens: in de toekomst zullen ze met een heel ander bewustzijn van hun kopje koffie genieten.

DSC_2751 

 

« Terug