USD 26,5 miljoen om de energiekloof in Afrika bezuiden de Sahara te overbruggen

USD 26,5 miljoen om de energiekloof in Afrika bezuiden de Sahara te overbruggen

Screenshot 2024-01-05 145807.png03 oktober 2023

Oikocredit zal de komende vier jaar USD 26,5 miljoen investeren in duurzame energie-infrastructuur in gemeenschappen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het geld is bestemd voor energieopwekking en apparatuur voor productief gebruik, zoals molens, drogers, koelhuizen, slimme irrigatiesystemen, wateropslagsystemen en e-mobiliteitsoplossingen.

De investering werd aangekondigd tijdens de bijeenkomst van het Clinton Global Initiative 2023 in New York.

Oikocredit wil haar positieve impact op twee manieren versterken. Ten eerste door de aanschaf, de bouw en het onderhoud te financieren van decentrale infrastructuur voor hernieuwbare energie, waardoor meer mensen, bedrijven en gemeenschappen toegang krijgen tot elektriciteit. Deze infrastructuur omvat opwekkings- en distributievoorzieningen, waaronder minigrids en andere off-grid zonne-energieoplossingen.

Daarnaast zal Oikocredit rechtstreeks of in samenwerking met andere partijen holistische interventies financieren en faciliteren die gericht zijn op de behoeften en wensen van lokale gemeenschappen door lokale aanbieders van oplossingen te integreren. De fondsen zullen apparatuur leveren voor productief gebruik, zoals molens, drogers, koelhuizen, slimme irrigatiesystemen, wateropslagsystemen en e-mobiliteitsoplossingen.

In alle gevallen worden de oplossingen en interventies bepaald en goedgekeurd door de gemeenschappen zelf.

De verwachte resultaten zijn het stimuleren van de ontwikkeling van landelijke gebieden, waaronder de levering van elektriciteit aan gebouwen zoals scholen en gezondheidszorgfaciliteiten, en het ondersteunen van meer economische activiteit, de productie van extra goederen en een betere toegang tot diensten.

Zoals de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton tijdens een evenement zei: "Elektriciteit betekent meer kansen in Afrikaanse plattelandsgemeenschappen, meer economische activiteit, meer onderwijs en een betere volksgezondheid voor miljoenen mensen".

"Oikocredit neemt het voortouw bij het omkeren van het huidige dalende elektrificatiepercentage in Afrika door duurzame energie naar plattelandsgemeenschappen te brengen", voegde hij eraan toe.

Volgens het Internationaal Energieagentschap zullen in 2030 wereldwijd meer dan 660 miljoen mensen geen toegang hebben tot elektriciteit, waarvan 85% in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Toch zal de regio de sterkste demografische en economische groei ter wereld doormaken, waardoor het vooruitzicht bestaat dat de elektrificatie in het komende decennium zal afnemen.

James Todd, hoofd Duurzame Energie bij Oikocredit: "Elektriciteit is essentieel voor een productief en gelukkig leven voor ieder van ons. Tegelijkertijd wordt schone energie gezien als fundamenteel voor het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van het terugdringen van armoede, het verbeteren de volksgezondheid en het verbreden van het onderwijs. Met deze nieuwe verbintenis kijken we ernaar uit om deze resultaten te ondersteunen met onze bestaande partners en met nieuwe partners die op lokaal niveau werken."

« Terug