Het verhaal van Carlos en Esteban: een betere toekomst tegemoet

Het verhaal van Carlos en Esteban: een betere toekomst tegemoet

JARD-EC-042.jpg03 september 2021

Hoe kan toegang tot financiering helpen om dromen waar te maken? We delen het verhaal van Carlos Cajas en zijn zoon Esteban, die een familiebedrijf hebben opgericht dat hun leven veranderde en een positieve impact had op hun gemeenschap.

De stad Cuenca ligt op een plateau, omringd door de prachtige bergen van Ecuador. Ook al is deze stad rijk aan cultuur en schoonheid, toch hebben inflatie en werkloosheid deze regio de laatste jaren zwaar getroffen.

Voor Carlos Cajas, die met zijn gezin in Cuenca woont en in het verleden moeite heeft gehad om de eindjes aan elkaar te knopen, zijn inflatie en werkloosheid begrippen waarmee hij vertrouwd is.

Carlos en zijn vrouw werkten als migranten in de Verenigde Staten voordat zij naar Ecuador terugkeerden om bij hun gezin te zijn. Na zijn thuiskomst had Carlos moeite om werk te vinden. Maar Carlos merkte dat hij niet de enige was die wanhopig op zoek was naar werk: verschillende anderen in zijn familie en zijn gemeenschap waren dat ook.

Carlos was vastbesloten om hier verandering in te brengen en besloot zijn krachten te bundelen met die van zijn zoon, Esteban, en hun eigen bedrijf op te richten, Talleres Cajas.

JARD-EC-042

Talleres Cajas is gespecialiseerd in het repareren van huishoudelijke artikelen en het vervaardigen van constructies voor grote vastgoedprojecten. Maar het bedrijf was niet altijd even succesvol. Om hun bedrijf op te starten en in stand te houden, hadden Carlos en Esteban financiële steun nodig.

Dus stelde Esteban zijn vader voor aan Oikocredit-partner Cooperativa de Ahorro y Crédito Jardín Azuayo Ltda (Jardín Azuayo). Jardín Azuayo is een spaar- en kredietcoöperatie die is gevestigd in Ecuador. Zij verleent financiële en niet-financiële diensten aan werknemers en micro-ondernemers in de steden en op het platteland. Deze ondernemers worden ook lid van de coöperatie Jardín Azuayo.

Esteban, die al lid was van Jardín Azuayo, besloot de coöperatie te raadplegen over het nieuwe familiebedrijf. Nadat ze hun verhaal gehoord hadden en het potentieel zagen om een positieve invloed op de gemeenschap uit te oefenen, bood Jardín Azuayo Carlos en Esteban een lening aan om Talleres Cajas op te richten.

Carlos gebruikte de leningen om land te kopen en machines voor de werkplaatsen aan te schaffen. Helaas kwamen de machines te laat, wat resulteerde in een moeilijke start van het bedrijf. Carlos, die toch al een krap budget had, moest huur betalen voor een pand dat geen inkomsten opleverde.

Maar Jardín Azuayo liet Carlos en Esteban niet in de steek en bleef hen steunen. Niet lang na de levering van de machines, groeide het bedrijf snel. De nieuwe machines verruimden de markt van Talleres Cajas en verhoogden de winst. Nu levert het bedrijf diensten aan verschillende kleine en grote bedrijven.

De groei was zo groot dat er behoefte was aan meer personeel. Carlos kon toen zijn dochter en acht anderen uit hun gemeenschap in dienst nemen.

JARD-EC-045

Werkloosheid was voor de familie Cajas niet langer een probleem.

Esteban, die nu al meer dan zeven jaar lid is van Oikocredit-partner Jardín Azuayo, vertelt: "Dit is een groot pluspunt geweest voor de hele familie. Dankzij Jardín Azuayo hebben we nu stabiel werk en de mogelijkheid op een betere toekomst.

Oikocredit werkt samen met organisaties als Jardín Azuayo met als doel financiële diensten toegankelijker te maken voor ondernemers als Carlos en Esteban.

Esteban benadrukt: "Als Jardín Azuayo er niet was geweest, had ik geen geld gehad voor mijn bedrijf. Dankzij de leningen van Jardín Azuayo konden we samen met mijn familie onze werkplaats openen".

Door deze lening en hun ondernemerschap heeft de familie Cajas zich verzekerd van een betere toekomst. Ook aan de behoeften van andere mensen wordt tegemoet gekomen, aangezien de werkplaatsen van Talleres Cajas inkomsten, werkgelegenheid en extra vaardigheden voor hun werknemers opleveren.

Verhalen zoals dat van de familie Cajas zijn de reden waarom Oikocredit investeert in partners als Jardín Azuayo. Als coöperatie zorgt Jardín Azuayo voor zijn leden. Ook deelt zij haar kennis met kleinere spaar- en kredietcoöperaties, waarmee zij de geest van samenwerking en solidariteit binnen de Ecuadoraanse gemeenschap van financiële inclusie omarmt.

Door partners als Jardín Azuayo te steunen, helpt Oikocredit hen om gezinnen als de familie Cajas de juiste ondersteuning te bieden, zodat gemeenschappen kunnen bloeien.

« Terug