Oikocredit en Fairtrade : een geslaagd huwelijk

Midden maart 2019 organiseerde Oikocredit in Gent een internationale fairtrade-conferentie. Een geïnteresseerd publiek – waaronder veel aandeelhouders van Oikocredit - kon er vernemen welke belangrijke ontwikkelingen er momenteel plaatsvinden in de fairtrade sector. Daarnaast werden nieuwe bevindingen uit diverse onderzoeken voorgesteld en hoorden de aanwezigen uit eerste hand getuigenissen van enkele partners van Oikocredit.

Klik hier voor een sfeervideo      Sfeerclip van de conferentie

Hieronder een greep uit de rijke oogst van de conferentie.

Labels : helpen ze de producenten in het Zuiden vooruit?

In de aanloop naar de Fairtrade conferentie die we middenmaart organiseerden bevroeg Oikocredit België partners in het Zuiden. Hoe kijken ze naar de labeling van hun producten? Dragen fairtrade- en biolabels bij tot een leefbaar inkomen?

Lees meer
Lees meer

Hoe de cacaosector terug interessant maken voor jongeren?

Michael Hinneh, een onderzoeker aan de UGent, ging terug naar zijn geboortestreek in Ghana en bevroeg er 731 cacaoboeren. Hij stelde vast dat hun scholingsgraad behoorlijk is, hun akkers veeleer klein en de productiviteit beperkt. De gezinsinkomsten zijn zeer laag, de gemiddelde leeftijd van de boeren stijgt en slechts weinig jongeren nemen het bedrijf van hun ouders over.

Lees meer
Lees meer

Welke voordelen bieden fairtrade en bio-certificaties van cacao en zijn er ook keerzijden?

Het Trade for Development Center van de Belgische overheid zocht het uit, door 16 verschillende impactstudies over het onderwerp uit te vlooien. De 4 voornaamste labels komen aan bod en de 4 voornaamste invalshoeken: economisch, sociale, milieu en wat zijn de gevolgen voor de organisaties zelf. Samuel Poos van het TDC deed de conclusies uit de doeken.

Lees meer
Lees meer

Bekomen cacaoboeren in Ivoorkust een leefbaar inkomen?

Een onderzoek door Fairtrade Belgium

Het antwoord op bovenstaande vraag is alvast NEEN voor die boeren die leveren aan de reguliere handel. Hoe zit het dan met de boeren dit aan Fairtrade-voorwaarden verkopen? Om op die vraag een onderbouwd antwoord te krijgen liet Fairtrade International een grondig onderzoek uitvoeren bij 3.202 boeren en 23 coöperaties. Een première die ons een inkijk geeft in het totaal gezinsinkomen van de onderzochte families.

Lees meer
Lees meer