Bekomen cacaoboeren in Ivoorkust een leefbaar inkomen?

Het antwoord op bovenstaande vraag is alvast NEEN voor die boeren die leveren aan de reguliere handel. Hoe zit het dan met de boeren dit aan Fairtrade-voorwaarden verkopen?  Om op die vraag een onderbouwd antwoord te krijgen liet Fairtrade International een grondig onderzoek uitvoeren bij 3.202 boeren en 23 coöperaties. Een première die ons een inkijk geeft in het totaal gezinsinkomen van de onderzochte families.

Charles Snoeck van Fairtrade Belgium confronteerde ons met de vaak onthutsende bevindingen uit de studie. 58% van de gezinnen leeft in extreme armoede. Hoe komt dat? De meeste boeren en coöperaties kunnen slechts een deel van hun oogst aan fairtradevoorwaarden verkopen. Maar er is meer. Naast de vele factoren die een rol blijken te spelen, zoals de grootte van de akkers en het rendement per ha, is er evenzeer de prijs die ze krijgen voor hun product. Het is nu aangetoond dat ook de fairtradeprijs nog altjid te laag is. 

Conclusie: de fairtradeprijs en -premie zal vanaf de herfst 2019 worden opgetrokken voor de cacao die onder het Fairtrade label wordt aangekocht.

Met een prijsverhoging aan de consument tot gevolg …  Zal dit onze appetijt voor eerlijke chocolade doen afnemen?  Zullen consumenten geneigd zijn eerder te kiezen voor labels die geen rekening wensen te houden met de bevindingen? Het wordt (bang?) afwachten…